Трети и последен опит за кабинет: Изпълнен мандат или нови избори ОБЗОР

Трети и последен опит за кабинет: Изпълнен мандат или нови избори ОБЗОР
A A+ A++ A

Държавният глава Румен Радев връчи третия и последен мандат за съставяне на редовно правителство на парламентарната група на "БСП за България".

До третият мандат се стигна, след като при първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа при гласуването на проектокабинета му в парламента. Вторият мандат, връчен на "Продължаваме Промяната", бе върнат неизпълнен на президента, след като от партията не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

След връчването на мандата Корнелия Нинова свиква Националният съвет на БСП на 18 януари от 14:00 часа. На него ще се обсъдят действията на партията с получения трети мандат за съставяне на правителство, съобщиха от "Позитано" 20. По-рано след излизане от президентството, Нинова коментира, че ще поиска от Националния съвет мандат с кои партии да преговарят в парламента. "Ще искаме да преговаряме с всички", заяви лидерът на левицата.

"Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, да се изясним искаме ли да има правителство или да се прехвърля горещият картоф. От тази среща вече зависи 4-ата стъпка. Ако постигнем съгласие, което да гарантира мнозинство, започваме да работим", допълни Нинова.

След връчването на третия мандат не закъсняха реакциите на лидерите на политическите партии, който са част от 48-то Народно събрание.

ГЕРБ-СДС ще обмислят възможността дали да участват в лидерска среща, ако БСП организира такава и ако отправи покана към лидерите на коалицията. Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според Десислава Атанасова връчването на третия мандат на БСП е желание да не се състави правителство.

На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на БСП, Атанасова заяви, че позицията на ГЕРБ е уточнена многократно с проведен конгрес, но "това не означава, че ако Националният съвет на БСП даде мандат на госпожа Нинова да проведе лидерска среща и покани лидерите на партиите от нашата коалиция, ние няма да обмислим тази покана".

"Бих казала една арабска поговорка, с която и госпожа Корнелия Нинова си е позволила да даде анонс, че когато дойдат трудни времена, решението е в търпението", каза Атанасова.

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че диалог в парламента трябва да има. "Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие. Но не очаквайте от СДС да подкрепи БСП - това няма как да се случи. Скептичен съм към осъществяване на третия мандат", каза Христов.

"Продължаваме Промяната" очаква поканата за лидерска среща, след което колективните ѝ органи ще решат дали да дадат мандат на ръководството да води преговори. Това коментира председателят на ПГ "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Той отчете, че шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са доста малки.

Ние положихме много сериозни, конструктивни усилия във втория мандат и сложихме на масата тези приоритети, от които ние не можем да отстъпим. Мислим, че сме направили от наша страна всичко, което е необходимо, и сега е въпрос дали Българската социалистическа партия е готова да преосмисли някои от своите позиции по тези теми, добави Гюров в отговор на въпрос дали биха подкрепили правителство с третия мандат. Сред позициите, които от ПП очакват левицата да преосмисли, са военната помощ за Украйна и Изборният кодекс. "Без такова преосмисляне не би било мислимо за нас в този момент да подкрепим един такъв трети мандат", добави той.

Съпредседателят на "Демократична България"(ДБ) Христо Иванов очаква нови избори. Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също. Така той коментира третия мандат.

На въпрос дали ще отидат на разговори с БСП, ако получат покана, подчерта, че ДБ участва във всички конструктивни форми на диалог. Конкретно, когато получим покана и видим какъв е този формат, който г-жа Нинова си представя, ще вземем решение на парламентарна група, уточни той.

Подчертавайки необходимостта да се говори, той посочи, че същевременно срещи и формати, които главно са насочени към пиар, не са нещо, което за него е особено смислено.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи шансовете за съставяне на правителство с третия мандат като нулеви, тъй като има взаимно изключващи се политически сили, които са заявили, че няма как да влязат в правителство, ако участва другата. "Освен ако, разбира се, не станем свидетели на често срещащото се в българската родна политическа фауна явление, наречено политическо кръвосмешение", коментира той.

Според Костадинов обаче и това няма да се случи, защото вече обществото е наясно, че отиваме на избори, а едно такова правителство по-скоро би било самоубийство за тези, които участват в него.

Още щом стана ясно, че президентът ще връчи третия мандат на БСП в ефира на NOVA Рамадан Аталай, депутат от групата на ДПС, направи прогноза за нови предсрочни парламентарни избори, но изрази готовност от страна на партията да отиде на разговори с представители на левицата, ако бъде отправена покана за такива.

„Крайно време е и политическите формации, и президентът да намерят баланса, за да направим онова, което обществото очаква от нас“, коментира още народният представител. Аталай посочи, че партията ще очаква да чуе мотивите и аргументите, които ще изрази държавният глава при връчването на мандата на БСП.

От „Български възход“ също изразиха готовност за разговори. „Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение“, се посочва в позиция на партията още преди да бъде връчен третият мандат. От „Български възход“ пожелаха успех на БСП и изразиха готовност за участие в бъдещи разговори, ако получат покана за такива.

„Ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена“, заявяват още в позицията си от „Български възход“.

Ако третият мандат не бъде реализиран, страната отива на предсрочни парламентарни избори, който трябва да бъдат насрочени от президента Румен Радев.

#БСП # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »