Любимият руски Рамбо на Путин ще се бие на страната на Украйна

Любимият руски Рамбо на Путин ще се бие на страната на Украйна
A A+ A++ A

Руският актьор Артур Смолянинов е звездата в един от любимите филми на президента Владимир Путин. В него става въпрос за съветска част, която се изправя срещу афганистански бунтовници. В момента той е класифициран като "чуждестранен агент" и срещу него се води наказателно разследване съобщиха CNN.

Смолянинов е герой на руския игрален филм "Деветата рота", който излиза през 2005 г. Играе ролята на последния оцелял войник по време на битка в Афганистан, който съветските сили окупират в продължение на десетилетие. Често е описван като руския Рамбо.

В момента обаче нещата стоят иначе. Смолянинов е в изгнание и в неотдавнашно интервю заяви, че е готов да се бие на страната на Украйна и да убива руски войници. Миналата седмица той заяви пред "Новая газета": "Не изпитвам нищо друго освен омраза към хората от другата (руската) страна на фронтовата линия. И ако аз бях там, на място, нямаше да има никаква милост".

Той сподели, че негов бивш колега е отишъл да се бие на руската страна. "Бих ли го застрелял? Без никакво съмнение! Дали си оставям отворени възможностите да отида да се бия за Украйна? Абсолютно! Това е единственият начин за мен. И ако отида на тази война, ще се бия само за Украйна."

Няколко дни по-късно руското министерство на правосъдието класифицира актьора като чуждестранен агент.

Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия, също разпореди да бъде образувано наказателно дело срещу Смолянинов.

Смолянинов е бил силно критичен към кампанията в Украйна. Неотдавна той записа песен от съветската епоха - Темная ночь (Тъмна нощ) - с преработен текст.

Тя включва стиховете: "Погледни, окупаторе, как родилните домове са без ток, как децата седят в приюти. И как книгите са претопени. Руската нощ е достигнала до училища и болници".

В друг стих се споменава "бункер, където се крие един фюрер, и плешив готвач, който храни фюрера от лъжица". Готвачът е препратка към Евгений Пригожин, който ръководи частната военна компания "Вагнер" и печели договори за кетъринг от Кремъл.

Когато за първи път се изказва срещу войната миналото лято, Смолянинов, който по това време е в Русия, казва на един интервюиращ, че това е "катастрофа, всичко се срина: пепел, дим, смрад, сълзи".

През октомври миналата година Московски районен съд налага глоба от 30 000 рубли (430 щатски долара) на Смолянинов по обвинение в дискредитиране на руските въоръжени сили. Същия месец той напуска Русия и се смята, че в момента се намира в Латвия.

Смолянинов разказва как е пресякъл руската граница в Норвегия. "Пресякох границата пеша... Само минаваш 30 метра и пред теб има съвсем други хора. Те са толкова меки. Дори погледът им е различен."

Филмът "Деветата рота" е толкова популярен, че през ноември 2005 г. Путин посреща актьорите и екипа, включително Смолянинов, в резиденцията си край Москва, където организира специална прожекция на филма.

От Кремъл съобщиха, че след като е гледал филма, Путин е разговарял с режисьора Фьодор Бондарчук и с главните актьори, включително Смолянинов.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи тогава, че Путин е заявил следното: "взема душата, потапяш се във филма".

"Филмът е много силен, такова истинско сериозно нещо за войната и за хората, които са се оказали в екстремни условия в тази война и са се показали много достойно", сподели тогава Путин.

През последните дни руското министерство на правосъдието добави редица други лица към списъка си с чуждестранни агенти, включително музикалния критик Артемий Троицки и няколко журналисти.

"Тези хора бяха включени в регистъра по член 7 от руския закон за контрол на дейността на лица, намиращи се под чуждо влияние", съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.

Този уикенд също бе съобщено че двама известни театрални актьора са били уволнени от Московския художествен театър "Чехов" заради критики към войната в Украйна. Дмитрий Назаров и съпругата му Олга Василиева са били уволнени от художествения ръководител на театъра Константин Хабенски, който обвинил актьорите в "антируски настроения".

Държавната информационна агенция ТАСС потвърди, че дуетът е бил уволнен, без да посочва причина.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"