Третият мандат за БСП: Политическите реакции (ОБЗОР)

Третият мандат за БСП: Политическите реакции (ОБЗОР)
president.bg
A A+ A++ A

Малко след като стана ясно, че третият мандат отива при БСП - не закъсняха и първите рекации.

От "Български възход" обявиха, че биха участвали в разговори за съставяне на мнозинство, ако бъдат поканени. Те настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за взимане на решения.

"Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение. Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие. Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена", се казва в позицията на "Български възход".

"Президентът беше оставен с неособено голям избор на кого да даде третия мандат. Мандат на "Демократична България" щеше да донесе огромни репутационни щети на Румен Радев, тъй като това би бил мандат за съставяне на евро-атлантическа коалиция, а в такъв случай къде остават обвиненията към войнолюбците, ястребите. "Български възход" е в желеобразно състояние и мандат за тази партия щеше да означава опит за супер всеядно управление. За ДПС беше ясно, че няма да получат мандата, въпреки че за първи път от 10 години насам ги чух да го поискат". Това каза пред БНР Александър Симов, член на Националния съвет на БСП, бивш депутат.

И допълни, че изборът на БСП е очакван, тъй като изпълнява политически задачи на президента. "Една от задачите на президентската институция е да продължи атаките срещу БСП. Там има битка за овладяване на левицата. Третият мандат поставя БСП пред изпитание, защото е отговорност. Длъжни сме да поканим всички на разговор и да видим какви са линиите на съгласие. Ако БСП успее да състави правителство, то трябва да е тотална противоположност на служебното, тъй като политиката на служебния кабинет е вредна за България".

С „БСП за България“ тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики. Това коментира депутатът Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. „Надявам се, че ще ни поканят на разговори и чак тогава ще можем да говорим за подкрепа”, допълни той.

Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства. Това обяви Надежда Йорданова от “Демократична България” преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП.

“С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат”, се посочва в прессъобщение на партията , в което се уточнява, че органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират.

Според Йорданова ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално. “Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. Реформите трябва да се случат сега, защото вече сме натрупали сериозно забавяне”, твърди тя. И допълва, че България е особено важно да бъде част от клуба на онези държави-членки, които взимат най-значимите икономически решения в Европа.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също коментира мандата преди да стане ясно коя ще е третата партия, на която ще бъде връчен. "Надяваме се да не отиде при БСП, защото там шансът за кабинет е нула. По-голям е шансът, ако мандатът бъде даден на "Български възход" и най-голям, ако е при ДБ", посочи той.

Коментар направиха и експертите. „С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство. Това беше един от вариантите, при който със сигурност кабинет в рамките на този парламент ще бъде тотално саботиран от страна на Президента“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев, след като стана ясно, че утре президентът ще връчи третия мандат на "БСП за България".

Стойчев предполага, че Радев целенасочено не връчва мандата на ДБ заради скандала с криптобанката Nexo.

„Декларирана подкрепа около БСП за сега няма, не вярвам и да се събере. За разлика от БСП, обаче, подкрепа от страна на ГЕРБ чрез Борисов беше дадена за ДБ, очакваше се от ПП да окажат подобен тип подкрепа без участие в кабинета, но така или иначе скандалът с NEXO ги изпревари и се получи много удобно сега за Радев да връчи мандата на БСП. Разбира се, той може да се позове на аргументите, че социалистическата партия е тази, която го е направила президент, но реално Румен Радев иска да управлява еднолично страната още 5 месеца“, обясни още Стойчев.

Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, ако партията на Борисов подкрепи експертно правителство, издигнато от БСП.

„През времето, когато управляваше кабинетът "Петков" може би най-съдържателният принципен аргумент на ГЕРБ беше, че ДБ и ПП легитимират БСП във властта, че коалицията с БСП при тях е порочна, че тя нарушава евроатлантическата ориентация на страната. В момента ако подкрепят кабинет на БСП - било то чрез министри, или чрез формална подкрепа, същите тези аргументи ще бъдат изпратени към тях самите. Собствените избиратели на ГЕРБ по-трудно биха преглътнали подкрепа на БСП, отколкото на ДБ“, заяви Стойчев. „Все пак подкрепата за ДБ се аргументираше чрез общото членство в Европейската народна партия, през общите идеологически ценности, неща които няма как да бъдат същите по отношение на БСП“, поясни политологът Стойчо Стойчев.

Източник: НОВА

#трети мандат #политически реакции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"