Денков върна неизпълнен мандата на Радев и поиска нещо важно

Денков върна неизпълнен мандата на Радев и поиска нещо важно
A A+ A++ A

Номинираният за премиер от ПП Николай Денков върна папката с неизпълнения мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"За съжаление декларацията не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането и дискусиите как трябва да се развива страната предстои. Това не е академично занимание, а е въпрос за бъдещето на нашите деца и внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем", каза той.

Президентът Румен Радев от своя страна настоя за разговор с представителите на ПП относно евентуалното им сътрудничество с ГЕРБ.

„Вчера вашите коалиционни партньори от ДБ заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и ПП и вас и ще ви помоля да обсъдим този важен въпрос“, призова той.

Веднага, след като първият мандат на ГЕРБ претърпя провал и първата политическа сила не събра подкрепа за предложеното от нея правителство, от ПП обявиха, че ще предложат нов подход и инициираха срещи за изготвянето на проект на декларация, която съдържа конкретни цели и действия за изпълнението им. Именно подкрепата за този документ те поставиха като условие, за да предложат състав на правителство.

В петък обаче предложената от ПП декларация с националните приоритетите получи подкрепата само на депутатите от политическата сила и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а от ДПС, БСП и „Български възход“ гласуваха с „Въздържал се“. Така се стигна и до връщането на неизпълнения мандат.

Сега рулетката ще се завърти за трети и последен път. Президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на избрана от него парламентарна група. Ако и тя не успее да събере подкрепа и да сформира правителство, отиваме за пореден път на предсрочни избори.

#Николай Денков #проф. Николай Денков #. Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"