Януарската пролет си отива от утре, циклон носи обилни дъждове

Януарската пролет си отива от утре, циклон носи обилни дъждове
A A+ A++ A

енесансът на януарската пролет приключва в понеделник. Тогава у нас ще нахлуе средиземноморски циклон, който ще донесе обрат във времето. Това обясни за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Такъв циклон имахме преди повече от месец. Той винаги носи много дъждове и динамично време“, каза Рачев.

Дъждовете ще започнат първоначално в Западна България, а в сряда вече ще обхванат цялата страна. Особено във вторник и сряда на места валежите ще са над 20-30 л/кв.м

Застудяване

Температурите ще се понижат, като максималните на 10 и 11 януари ще бъдат между 3-8 градуса. Минималните, особено по високите котловинни полета, ще са малко под 0 - между -1 и 3 градуса.

„Много деликатен е въпросът колко сняг ще има в Предбалкана и западните котловинни полета, защото студ практически няма. Над 1000 метра ще вали сняг, затова е добре хората да са внимателни по проходите, когато шофират“, коментира климатологът.

Смущение

Той допълни, че тази порция валежи ще приключи в четвъртък. На 14-15 януари обаче отново ни очаква ново смущение на времето, но то няма да е толкова изразено.

Въпреки всичко ще е съпроводено с дъждове и понижение на температурите. Градусите ще паднат с 5-6 през деня, но отново остава по-топло за сезона.

„Но поне ще се сложи край на тази аномалия, която наблюдавахме досега. Все пак вече сме в средата на зимата“, каза още проф. Рачев.#седмична прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?