Иде ли грипна ваканция? "Виктория" и "Дарвин" удариха българите

Иде ли грипна ваканция? "Виктория" и "Дарвин" удариха българите
Pixabay
A A+ A++ A

Грипната вълна настъпва. Щамовете "Виктория" и "Дарвин" атакуват. Детските отделения в болниците са препълнени, а пред кабинетите на личните лекари вече има опашки. Пикът на вълната се очаква в края на януари и началото на февруари, съобщава БНТ.

Грипът се завърна отново, след като две години почти бяхме забравили за него, тъй като беше изместен от коронавируса. Все още сме в началото на епидемичната вълна, като определено има повишаване на случаите по отношение на грип и остри респираторни заболявания. В Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Вече има изолирани "Виктория" и "Дарвин".

Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са класически - внезапно начало, температура около 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, отпадналост.

В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, но по-нехарактерни. Към момента големите градове са най-много заразените, като при някои от тях случаите са се повиши с около 50% през последната седмица.

#грип #грипна ваканция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино