12 часа сваляха телата на загиналите туристи в Пирин

12 часа сваляха телата на загиналите туристи в Пирин
A A+ A++ A

След 12-часова акция бяха свалени телата на загиналите в Пирин туристи - 70-годишният планинар Пламен Христов от София, който беше в неизвестност от 26 декември, и 55- годишен сърбин, празнувал Нова година в Банско.

В същото време успешно приключи спасителната акция по изтеглянето на пострадалия в Рила 28-годишен турист.

Тленните останки на двамата загинали в Пирин са пренесени от района на връх Вихрен в Пирин през село Влахи до град Кресна. Теренът е изключително опасен и заледен, като за целта са използвали специална носилка-количка. Над 40 спасители са участвали в акцията като телата са били свалени на ръце. Включиха се отряди от Благоевград, Банско, Разлог, Сандански, Кюстендил и София.

Военният хеликоптер "Кугар" не успя в понеделник да транспортира телата заради опасното място, на което се намираха, и силния вятър. Сложността на задачата изисквала зависване на вертолета в планинската местност. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установява, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление за работа, съществува голям риск за хората и за вертолета. В 13.55 ч. е взето решение за прекратяване на задачата.

За около 8 часа продължи спасителната акция на 28-годишният турист от София, пострадал в Рила. Акцията започна в 12:00 часа и приключи около 20:30. Спасителите са успели да стигнат до пострадалия високо в планината турист и да го свалят до ниското, където го е чакал екип на Спешна помощ.

Туристът е с фрактура на глезена и травми на коляното на левия крак.

Това е третата поредна тежка спасителна акция на планинските спасители от Дупница през почивните дни.

#Пирин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »