НА ЖИВО Рулетката се завърта отново, Радев връчва втория мандат на ПП

НА ЖИВО Рулетката се завърта отново, Радев връчва втория мандат на ПП
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната". Държавният глава дава папката на номинирания за премиер акад. Николай Денков.

Заявката на втората политическа сила е да търси вариант за съставяне на кабинет на малцинството, заедно с "Демократична България".

Очаква се днес, след като получи папката на „Дондуков“ 2, Денков да представи пред парламентарните групи декларация с приоритети на евентуално правителство. Документът ще бъде внесен и гласуван в Народното събрание още тази седмица и така ще стане ясно има ли подкрепа за правителство на малцинството с „Демократична България“.

„Идеята е да видим заедно къде може да има общо сечение на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи, законопроекти, които искаме да бъдат съгласувани и приети. Ако програмната декларация не бъде получи подкрепа, това означава, че ние ще върнем мандата неизпълнен“, обясни кандидат-премиерът Николай Денков, според когото шансовете за редовен кабинет не са големи

„Смятам, че шанс има, не е голям, но има и трябва да го използваме“.

Очакванията са декларацията да влезе за гласуване в пленарната зала на 5 януари.

След като получат мандата за съставяне на правителство, още днес от ПП ще поканят представители на парламентарните групи на последна среща, на която да бъде консултиран окончателният текст на програмна декларация с приоритети и задачи на евентуалното бъдещо правителство с номинирания за премиер Николай Денков, за да може декларацията да бъде включена в дневния ред на народните представители още на 5 януари.

От ПП обявиха, че ако не получат подкрепа за нея с мнозинство, мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен.

До този момент отказ от подкрепа са декларирали ГЕРБ и “Възраждане”, готовност за диалог има от “Демократична България”, БСП и “Български възход”.

На 12 декември кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Николай Габровски върна на президента изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но парламентът отхвърли неговата кандидатура.

След връчването на папката "Продължаваме Промяната" имат 7 дни, в които да решат дали ще върнат втория мандат изпълнен, или не. Днес кандидатът за премиер акад. Николай Денков е поканил на среща в Народното събрание всички парламентарно представени партии.

# Румен Радев #"Продължаваме промяната"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"