Радев и Нехамер: Охраната на външните граници на ЕС е ключова за справяне с нелегалната миграция

Радев и Нехамер: Охраната на външните граници на ЕС е ключова за справяне с нелегалната миграция
Прессекретариат на държавния глава
A A+ A++ A

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена, съобщава пресслужбата на българското президентство.

По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на 'Музикферайн".

Двамата лидери откроиха по време на разгорова доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Румен Радев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Президентът напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

От своя страна федералният канцлер на Австраия - Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите му Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар, се посочва още в пресъобщението на българското презитенство.


# Румен Радев #Карл Нехамер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"