ВИДЕО Митрофанова: Просто казваме на Грозев - "не идвай" у нас, няма да го търсим у тях

ВИДЕО Митрофанова: Просто казваме на Грозев - "не идвай" у нас, няма да го търсим у тях
A A+ A++ A

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше извикана в Министерството на външните работи днес. „Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее“, допълни посланикът. „Срещата премина изцяло конструктивно. Обсъдихме въпросите с преподаването на български език в Запорожка област – в Мелитопол, Бердянск и другите места. Договорихме се, че вашето министерство ще ни изпрати всичката информация, с която разполага, списъците на българските училища на тази територия и ще бъде направена проверка какво се случва там. Но искам да подчертая, че ние сме многонационална държава, в нашите училища се изучават повече от 79 езика. Българският език е един от езиците, които се изучават и в частност, в Крим, да знаете, че има училище, в което от първи до десети клас се учи български. Децата са около 75, макар там българската диаспора да не е от големите. И от гледна точка на държавата, ние поощряваме изучаването на езиците и ако има нещо, което се е случило, аз се опитах да проуча и се оказва, че всъщност в момента няма учители. Както знаете, много хора заминаха и в условията на военни действия и непредсказуемост, много от училищата работят дистанционно и ситуацията не е никак проста. Но всичко ще бъде изяснено.

Що се касае до Грозев, договорихме се, че българското Вътрешно министерство ще поиска официално данни от Министерството на вътрешните работи на Русия. Що се касае по обявлението за издирване на територията на федерацията, това не означава, че някой ще тръгне да го издирва по целия свят. Това трябва много ясно да се разбере. Ако той си живее някъде, там си живее. Нищо не го заплашва. Това е още един начин да му кажем: „Просто не идвай“.

На въпрос за българо-руските отношения, Митрофанова заяви:

„Задавате ми печален въпрос. От втората половина на 2019 година те деградираха до сегашното не добро ниво. Единствените контакти, които имаме с правителството, са епизодични и по някакъв конкретен въпрос. Ние винаги сме насреща и сме готови за сътрудничество.“

Относно обвиненията към журналиста Христо Грозев, Митрофанова обясни, че руското вътрешно министерство никога не публикува обвиненията на сайта си и системата им е такава, че всеки от следователите, който работи по делото, може да поиска издирване за конкретен човек. „Затова е важно българското министерство да поиска информация и ще бъде пояснено“, каза още Митрофанова.

Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в новинарска тема. Това заяви по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои“, добави Донев.

„Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения“, посочи още той и допълни: „За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение“.

#Елеонора Митрофанова #Христо Грозев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"