Киев: Украинската православна църква трябва да обяви Путин за сатана

Киев: Украинската православна църква трябва да обяви Путин за сатана
A A+ A++ A

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната - Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин. Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра.


#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »