Цените на имотите хвръкнаха в космоса! Луди пари струва тристаен в София

Цените на имотите хвръкнаха в космоса! Луди пари струва тристаен в София
A A+ A++ A

Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк диапазон, като цените варират от 120 хил. до 300 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише "Труд".

Основните фактори, които влияят върху цените, са състоянието на имота, районът в който се намира, етапът на строителство, включено ли е паркомясто и т. н.

Най-търсени в столицата са тристайните и двустайните жилища. Сделките с двустайни апартаменти се случват на цени от 87 хил. до 165 хил. евро, като цената варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота, посочват консултантите.

Най-голямо е търсенето в районите Малинова долина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център и Овча купел. Традиционно проявяват интерес и към не чак толкова атрактивните, но една идея по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите стартират от 200 хил. и надхвърлят 1 млн. евро в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево и Бистрица.

Цените на къщите варират в широки граници и зависят от района, в който се намират, колко са големи, дали са ново строителство, какви материали са използвани и какви удобства осигуряват на собственика.

В някои малко по-отдалечени от столицата райони могат да бъдат намерени и по-евтини къщи, но те са по-стари, неподдържани и нуждаещи се от основен ремонт, а районите, в които се намират, не винаги са облагородени с всички удобства, от които клиентите се нуждаят и търсят.

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 хил. до 200 хил. евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат до 800 хил. - 1 млн. евро.

Апартаментите продължават да заемат водещо място при предлагането на пазара на имоти, като основен дял имат монолитните жилища на етап в строеж.

В много райони на столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради.

Най-активно е предлагането в Малинова долина (на цени 1300-1900 евро/кв. м), Манастирски ливади-изток (1200- 1900 евро/кв. м),

Кръстова вада (1600-2200 евро/кв. м). Все по-популярни стават проектите на луксозни апартаменти и модерни редови къщи в покрайнините на столицата или извън нея.

Експертите прогнозират успокояване на пазара на имоти през 2023 г. Цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.

Движението на цените на жилищата през следващата година ще зависи от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите, ще влезе ли страната в рецесия. Очакванията на хората за забавяне на икономиката води до ограничаване на търсенето на жилища.

Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, ще има и силно търсене на имоти.

Пред нас е само Испания

България е втора в ЕС по ръст на сделките

Най-силната година от 2008 г.

България е на второ място в класация на страните от ЕС по ръст на сделките с жилища.

България е на второ място в ЕС по ръст на сделките с жилища с годишно покачване от 39% през 2021 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Сред страните членки на съюза, за които са налични данни, само в Испания има по-голямо увеличение на сделките с жилища в размер на 39,3%.

След България се нареждат Унгария с ръст от 22,9% и Ирландия с 22,2%. Само две страни членки на ЕС са отчели спад на сделките - Нидерландия (-3,2%) и Люксембург (-0,8%).

Годината беше най-силната за сделките с имоти у нас от кризата през 2008 г. насам. По данни на Агенцията по вписванията общо за година в страната са изповядани 248 хил. сделки с имоти, което представлява ръст от 21,4% на годишна база. В данните на агенцията влизат сделки с всякакви имоти, не само с жилища, откъдето идва и разминаването с Евростат.

#имоти #недвижими имоти #скъпи имоти #апартаменти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »