Два дни до Коледа: Рецепта за най-вкусните коледни сладки

Два дни до Коледа: Рецепта за най-вкусните коледни сладки
A A+ A++ A

Денят на благодарността приключи и е време да поговорим сериозно за коледните бисквитки.

Те са неизменна част от коледната трапеза в много части на света. Хиляди деца оставят чиния с вкусни домашни бисквити и топла чаша мляко за добрия старец в навечерието на Коледа.

Но како по-хубаво от приготвените у дома сладки?

Рецепта: Ултимативният яйчен пунш: https://www.novinite.bg/articles/195471/Recepta-Ultimativniyat-yajchen-punsh

Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света: https://www.novinite.bg/articles/195544/Kesteni-pechena-gaska-kakvi-sa-tradicionnite-koledni-yastiya-iz-sveta

Почти всяко семейство в Австрия, а и в Германия, има в готварската тетрадка поне една рецепта за ванилови сладки, известни като Vanillekipferl. Наближат ли празниците, домакинята запретва ръкави и старателно приготвя прилично количество сладки, които прилежно затворени в кутии, се съхраняват до Коледа. Закупени от известна пекарна, или домашно приготвени, ваниловите сладки, а и всички други вкусни дребни сладкиши, са приятно допълнение към кафето и чая и желан подарък между приятели.

Всички сладости, свързани с предколедната подготовка, имат своята любопитна история. Легендата ги свързва още с жертвените хлябове, хвърляни в реката, за да се прогонят злите сили и да се защитят душите на умрелите. По-късно започнали да се правят традиционни коледни хлябове – stollen, които били сладки и съдържали парченца стафиди и сушени плодове. Навремето обаче захар можели да си позволят само заможните семейства и затова хората масово приготвяли малки хлебчета, които раздавали за здраве. Именно от тях произлизат и днешните дребни коледни сладки.

Както повечето легенди, и тези за произхода на ваниловите сладки, имат няколко версии. По-разпространената ни връща към 17-и век и турската обсада на Виена. Местните хлебари, които ставали в ранни зори, за да приготвят хляб, чули глухи удари под земята и разбрали, че турците се опитват да прокопаят тунел. Градската стража била предупредена и опитът за превземане на града осуетен. В чест на победата, хлебарите изпекли кифлички във формата на полумесец, които и до днес са популярни в Австрия (kipferl). Според някои източници именно те са първоизточникът на известните френски кроасани. За да впечатлят австрийката Мария Антоанета, която пристигнала в Париж като съпруга на крал Луи XVI, френските сладкари се опитали да направят нещо подобно на виенските кифлички с форма на полумесец и така се родили кроасаните.

Друга легенда пък ни пренася в обикновен дом в началото на 19-и век, в който жената месела коледни сладки. Тя приготвила за печене няколко тави с вкусотии в квадратна форма, но изкушен от носещия се из къщата аромат, съпругът й влязал в кухнята и лакомо отхапал от приготвените сладки. За съжаление, той „нападнал” все още суровото тесто, но жена му опекла останалата като полумесец форма от нахапания квадрат. Точно тези сладки толкова се харесали на мъжа й, че от следващата година добрата съпруга правела само такива сладки – големи точно колкото една хапка.

Звучи доста объркващо, но най-старите рецепти за тези сладки не предвиждат ванилия. Считана за царица на подправките, дълго време тя била достъпна само за богатите семейства, но в края на 19-и век химикът Вилхем Хаарман и Фердинанд Тиман открили синтетичен заместител на ванилията, който се произвеждал и индустриално. Вече нищо не можело да спре разпространението на уханието и разбира се, възходът на ваниловите сладки бил гарантиран.

И така, ето и най--невероятната рецепта за коледни бисквитки в познатия свят:

Ето и една от най-популярните рецепти за Vanillekipferl:

Продукти:

90 г ситно смлени ядки ( 30 бадем, 30 г лешници, 30 орехи, но може и само смелни бадеми)

280 г бяло брашно

70 г пудра захар

200 масло

2 жълтъка

Всичко се омесва и минимум 30 мин. престоява в хладилник, за да се стегне. Готовото тесто се разточва на кора с дебелина около 5мм и от него с помощта на формички се изрязват полумесеци. Пекат се на топъл въздух на 180 C° 7-10 мин. Поръсват се с ½ ч. ч. пудра захар смесена с 5 пакетчета ванилия.

#Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »