"Граждани на райха": кръвта на Романови, Путин и парите на масоните

"Граждани на райха": кръвта на Романови, Путин и парите на масоните
Стоп кадър/НТВ
A A+ A++ A

Те отричат конституционния ред в Германия, смятат, че цялата власт в света се държи от едно-единствено семейство с много пари и са готови да правят преврати. Кои са "Гражданите на райха" и какво ги прави така опасни?

"Конституцията е обезсилена, германците нямат своя държава и са без всякаква защита. Живеем в правен вакуум", казва звездата на вечерта Матес Хауг, резюмирайки по този начин своето виждане за правната ситуация в Германия, за което събраните в Хайлброн негови съмишленици му аплодират.

На своя уебсайт Хауг се представя за „президент на Националното събрание“. Той е една от най-популярните личности сред членовете на така наречените “Граждани на райха" – групировка, чието име нашумя напоследък покрай разкритията, че е готвела преврат в Германия.

Информатор, присъствал на събитието, съобщава, че Хауг разказал за претърсването на дома му на 7 декември в рамките на общонационалната антитерористична акция. В интервю за телевизионното предаване “Репорт Майнц” той отрича да има нещо общо с предполагаемата терористична клетка. "Безкрайно съм изненадан. Принципно аз съм пацифист. Защо търсят точно у мен оръжия?”.

Матес Хауг и принц Хайнрих

Хауг не е арестуван за разлика от предполагаемия водач на групата - принц Хайнрих XVIII. Хауг разказва, че добре се познава с принца и редовно се среща с него. Било "истинска радост да се разговаря с него, защото е много начетен". Хауг очевидно смята аспирациите на принц Хайнрих към трона на Германския райх за законни: в крайна сметка той принадлежи към най-стария благороднически род в Германия. И още едно обстоятелство го правело подходящ кандидат: в неговите жили течала „кръвта на Романови“, също като при Владимир Путин.

От 2003 г. насам Хауг си е присвоил измислената титла "президент на Националното събрание". Твърди, че по онова време бил избран от 120-те делегати, представляващи "федералните държави на Райха", за техен водач. По-късно продава фалшиви паспорти за измисления "Германски райх" и е осъден от прокуратурата в Тюбинген да плати глоба от 160 свои дневни надници. Но Хауг не спира да разпространява идеологията си и по-късно: Преди около три години той излага възгледите си в труд, озаглавен “Германският райх от 1871 до днес”.

Според него властта в света е съсредоточена в ръцете на едно-единствено петчленно семейство и на една организация, изградена на семеен принцип – очевидно става дума за масоните. „Те не просто притежават безкрайно много пари, те СА парите на целия свят!“, пише Хауг. Само възстановяването на Германския райх можело да помогне на човек да се измъкне от лапите на това тайно общество.

Книгата на Хауг се появява в началото на 2020 г. и той тръгва на обиколка за публични четения. Ако се вярва на съобщенията в канала му в Telegram, почти всяка седмица той изнася речи пред избрана публика в голяма част от Германия. Всяка от тези вечери носи на Хауг добри пари. Участниците плащат по 30 евро за вход. Някои от тях си купуват и неговата книга за 17 евро. А когато една жена от публиката го пита дали е вярно, че не плаща данъци, Хауг отговаря утвърдително.

"Мирен договор с Русия”

На подобни четения Матес Хауг говори онова, което публиката очевидно очаква от него, например по вечната тема за "мирния договор", който не бил сключен нито след Първата, нито след Втората световна война. Принц Хайнрих Ройс, който бил законен притежател на княжество и съответно представител на "Германския райх", имал правото да сключи мирен договор с Русия.

Кой ходи на подобни събития? Предаването “Репорт Майнц” е проучило списък с участници. Оказва се, че там фигурират известни антиваксъри, както и жена, която от 2015 г. насам е организирала няколко демонстрации срещу бежанците. Очевидно тя е добре запозната и с друг участник, който през 2017 г. беше осъден на близо пет години затвор за подпалване на бежански център. Общото между всички тях е, че отхвърлят системата и се чувстват излъгани от политиката и медиите.

Презрение към демокрацията и радикализация

Изследователят на екстремизма Йоханес Кис говори за срастване на различни течения, състоящи се от стари неонацисти, десни екстремисти, антиваксъри и езотерици, към които сега се присъединяват по-малките групи на “Гражданите на райха”. Тези групировки бяха разпръснати, но протестните демонстрации срещу мерките за пандемията им дадоха възможност "да поднесат своите идеи на онези, които търсят някакво обяснение за сложния свят – но такова, което да се вписва в презрителното им отношение към демокрацията".

Федералната служба за защита на конституцията вижда повишен риск в обединяването на тези групи, в които "се преливат идеологиите на “Гражданите на райха”, конспиративни теории за делегитимацията на властта и дясноекстремистки идеи". Мрежата, разкрита по време на акцията на 7 декември, е "ярък пример за появата на нова обединена група, ориентирана към насилие”.

Източник: Дойче веле




#Граждани за Райха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »