Лавров: Няма обективно разследване на взривовете на "Северен поток"

Лавров: Няма обективно разследване на взривовете на "Северен поток"
A A+ A++ A

Никой в ​​Европейския съюз няма да проведе обективно разследване на терористичните атаки срещу газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров на 45-то заседание на Съвета на външните министри на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което се провежда в неприсъствен формат, предава ТАСС.

"Във връзка с добре известното взривяване на (газопроводите) "Северен поток" (1 и 2), обстоятелства около които очевидно никой в ​​Европейския съюз няма да разследва обективно, северните маршрути за транспортиране на руски газ са прекъснати", каза той.

Както отбеляза министърът, при тези условия Русия осигурява доставки на газ по черноморските газопроводи. "Ние преговаряме с Анкара и други чуждестранни колеги за създаването на газоразпределителен център в Турция", добави той.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Русия не е запозната с резултатите от разследването на взривовете на тръбопроводите, проведено от Швеция и Дания. Москва, без да предостави доказателства, обвини Запада за "саботажа" с експлозиите.
Първата експлозия беше засечена на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

#Сергей Лавров #"Северен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай