Адв. Марковски: Полицайката Симона Радева можеше да се измъкне фино, но скалъпи жалка измама

Адв. Марковски: Полицайката Симона Радева можеше да се измъкне фино, но скалъпи жалка измама
A A+ A++ A

"Справедливостта ще се изрази в размера на присъдата. Семерджиев носи отговорност в рамките на лишаване от свобода от 5 до 20 години. Очаквам минимум 16-18 години. Прокуратурата се съобрази със законовата норма в този случай", заяви адвокат Людмил Рангелов по Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че Симона Радева призна за стълбата след инцидента на бул. "Черни връх", при който загинаха две момичета.

Тя обаче твърди, че познава слабо Георги Семерджиев. Служителите в автомивката на Семерджиев разказаха, че двамата се целували и прегръщали пред тях, а самата Радева следила как се работи в автомивката.

"Това са недостоверни показания, защото тя е силно заинтересован свидетел - да защити себе си. Имаме двама други, относително независими свидетели, които опровергават това, което Симона Радева съобщава в съда. Приятелството съвсем не е безкористно. Очевидно са получавали облаги, за да осъществяват постоянна защита на това лице", посочи адв. Рангелов.

Според него това дело е симптоматично и христоматийно за нашите условия на нездравословна обвързаност между органите на реда и подземния свят. Тази връзка датира от началото на 90-те години и не е прекъсвала, просто е придобила по-скрити форми, смята той.

Адвокат Димитър Марковски каза, че чувството за справедливост може да бъде силно засегнато, но по тези обвинения, които са му повдигнати, Семерджиев може да получи наказание в горната граница.

"Той има обвинения по няколко престъпления и съдът може накрая на делото да сумира присъдите и да увеличи общото наказание, ако Семерджиев бъде признат за виновен. Това дело доста по-успешно би било да мотивира форма на умисъл, отколкото делото "Милен Цветков", но прокуратурата се отказа от тази идея", добави Марковски.

Той определи твърденията на бившата полицайка Симона Радева като наивни.

"Очевидно е, че са били близки приятели. Тъжно е, че говорим за човек, който е бил в системата на МВР. Едни такива неверни показания, това е много лошо и много грозно. Това нещо да стои незабелязано от нейните колеги... Г-ца Радева можеше да излезе елегантно юридически с истината, че са живеели на семейни начала.

Изключително неправдоподобно е да разпознаят Семерджиев по снимка. Изведнъж един прокурор се оказва на мястото, стават много случайностите. Явно е имал много приятели в системата на МВР, които са били загрижени за неговата съдба", каза още адв. Марковски.

Депутатите поискаха повече време, за да решат бъдещето на КПКОНПИ. Според Рангелов този закон е прекалено важен, за да бъде приет набързо. По думите му основните интереси са два - първият е да може да се представим пред Брюксел, че сме подобрили антикорупционното законодателство; вторият е прокуратурата да бъде притисната чрез действията на разследващите инспектори.

"Причината за този вид законодателство изглежда абсолютно първосигнална", изтъкна той.

"Акцентът е върху личността на Гешев, това е много лошо и неполезно за гражданското общество. Фокусът трябва да е върху институцията, не трябва да се фокусират върху личността. Няма спор, че главният прокурор събира доста правомощия и власт. Когато става въпрос за законодателни промени, не трябва да се упражняват хора, които нямат експертиза в тази област", коментира на свой ред Марковски.

#Симона Радева #Георги Семерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »