Русия спря изучаването на български език и свали бг портретите в окупираните територии

Русия спря изучаването на български език и свали бг портретите в окупираните територии
A A+ A++ A

В украинските територии, които Русия окупира, е прекратено изучаването на български език, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Милков съобщи, че в неокупираните украински територии неделните училища продължават да функционират и се изучава български. Той бе категоричен, че не Украйна, а Русия е прекратила изучаването на езика.

Председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова съобщи, че обучението по български в училищата и неделните училища е прекратено от началото на окупацията. В селищата, в които има функциониращи училища, се работи по руската учебна програма.

Манджукова заяви още, че български символи, в това число и портрети на исторически личности, са премахнати от училищата в окупираните територии. В други неделни училища не се преподава, тъй като учителите са напуснали страната.

Относно ефективната стачка на служителите в МВР Милков заяви, че е прието постановление на МС, с което се разрешава остатъкът от бюджета на ведомството да бъде използван за заплати. По думите му това е единственото възможно. Той заяви че увеличението на заплатите в министерството ще е от 9 до 60%, като най-високото увеличение ще получат най-нископлатените, а най-ниската заплата ще е около 1800 лв. Милков добави, че протестиращите два пъти са изпращали писмо до него с искане да прекратят стачката, което се случва със споразумение, в което да се поемат ангажименти. Министърът заяви, че няма как да прекрати стачка, която по документи не е започнала.

По време на изслушването на министъра в комисия стана ясно, че МВнР е изготвило списък на всички украински младежи, които са приети в български висши училища и които са студенти, но заради войната не могат да напуснат Украйна. Според Райна Манджукова решение на този казус може да се търси само по политически път. Кристиан Вигенин предложи парламентарната комисия по външна политика или председателят на НС Вежди Рашидов да изпрати писмо до Радата, в което да е прикачен и списък на студентите, на които следва да им бъде позволено да напуснат страната.

Министърът заяви, че на този момент не се обсъжда разделяне на България от Румъния за Шенген, но рискът остава. По думите му Марк Рюте вчера е потвърдил, че до края на 2023 г. България може да се присъедини към зоната за безвизово пътуване. Президентът Радев е поставил целева дата до октомври догодина.

#Русия #Украйна #български език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"