Запомнящи се моменти от Мондиал 2022

Запомнящи се моменти от Мондиал 2022
A A+ A++ A

След 64 мача, 172 гола и един от най-добрите финали в историята, световното първенство по футбол в Катар приключи.

Аржентина е шампион за трети път, след като победи Франция на финала след дузпи. Лионел Меси най-накрая се добра до трофея, който дълго му се изплъзваше.

Ето някои от запомнящите се моменти на турнира, подбрани от агенция АП:

НАЙ-ДОБЪР ИГРАЧ
Лионел Меси спечели "Златната топка" за най-добър играч на турнира. Той никога не е играл по-добре на световно първенство - отбеляза седем гола, даде три асистенции и беше звездата на Аржентина във всичките седем мача. Той също така направи рекордните 26 участия на Световното първенство, за да подобри рекорда на Лотар Матеус. Меси окончателно се присъединява към Пеле и Диего Марадона в пантеона на най-великите играчи на футбола.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОВАЛ
Като се има предвид неговото име и имидж, както и драмата, която създаде със скандално интервю преди турнира, суперзвездата на Португалия Кристиано Роналдо едва ли можеше да се представи по-лошо. Да, той реализира дузпа срещу Гана, за да стане първият човек, отбелязал на пет различни световни първенства, но нищо друго не се получи както трябва за играча, който в момента е без клуб. Той се опита, но не успя, да си припише гол с глава срещу Уругвай, показа лошо отношение, след като беше заменен срещу Република Корея, с което ядоса треньора си и беше оставен на пейката срещу Швейцария и Мароко във фазата на елиминациите. Той плака след загубата на Португалия с 0:1 от Мароко, която сложи край на кариерата му на Световното първенство, и завърши турнира само с един гол.

НАЙ-ДОБЪР ГОЛ
Бразилският нападател Ричарлисон беше с гръб към вратата, когато стреля от въздуха близо до точката за изпълнение на дузпата с ефектен акробатичен удар, с което подпечата победата с 2:0 над Сърбия в груповата фаза и накара бразилците за кратко да забравят за контузения Неймар.

НАЙ-ДОБРОТО СПАСЯВАНЕ
Оставаха 20 секунди от добавеното време на финала, когато нападателят на Франция Коло Муани излезе сам срещу вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес. Тази ситуация можеше да реши титлата в полза на Франция, но Мартинес протегна левия си крак и изби топката. Това спасяване беше толкова важно, колкото всички голове на Меси на турнира.

НАЙ-ДОБРИЯТ МАЧ
Аржентина участва в най-добрите два мача на турнира. Първо, четвъртфиналният мач на отбора срещу Нидерландия имаше всичко - голове, игра, късна драма чрез гол в 11-ата минута на добавеното време за 2:2, изпълнение на дузпи, рекордни за Световното първенство 17 жълти картона и червен картон след последния съдийския сигнал. Имаше дори ситуацията с Лионел Меси, който прекъсва интервюто си на терена след мача, за да наругае нидерландския играч Ваут Вегхорст с думите: "Какво гледаш, глупако?". След това дойде финалът на същия стадион Лусаил, който мнозина наредиха сред най-великите, играни някога на световни първенства.

НАЙ-РАЗОЧАРОВАЩИЯТ ОТБОР
Белгия пристигна в Катар като един от фаворитите и с някои от най-известните играчи в света. Те отбелязаха един гол, не излязоха от групата си и треньорът Роберто Мартинес напусна поста си. Отпадането на Германия от груповата фаза на второто поредно Световно първенство е на второ място в тази класация.

НАЙ-ДОБЪР МОМЕНТ
Това е моментът, в който Нидерландия изравни на Аржентина с дръзко изпълнение на пряк свободен удар в 11-ата минута на добавеното време на второто полувреме е четвъртфиналния мач, за да стигне до продължения. Вместо да отправят удар от границата на наказателното поле с почти последното отиграване в мача, нидерландците разиграха заучена комбинация с къс пас в средата на наказателното поле, където Вегхорст прати топката в мрежата.

НАЙ-ДОБРИТЕ ФЕНОВЕ
Мароканците заради шума, аржентинците заради чистата страст, а японците заради начина, по който почистваха трибуните след себе си.

ПРОБУЖДАНЕ
На 31 години Антоан Гризман преоткри себе си като плеймейкър в халфовата линия на Франция, след като игра като нападател през цялата си кариера. Той беше един от най-добрите играчи на турнира.

НАЙ-ДОБРИЯТ ЦИТАТ
"Имах чувството, че тази е единствената" - Лионел Меси, след като спечели Световната купа за първи път.

#Катар 2022 #Лионел Меси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"