Световно първенство по футбол 2022: Рекорди и едно разбито сърце

Световно първенство по футбол 2022: Рекорди и едно разбито сърце
A A+ A++ A

Килиан Мбапе е само на 23 години, но вече има най-високата заплата във футболния свят – според съобщенията цели 630 милиона евро (1 милиард долара) за три сезона.

Той е и лицето на отбора на световния шампион на Франция, острото като бръснач острие на атаката, която прониза съперниците на това Световно първенство.

Хеттрик, после разбито сърце - вечерта на Килиан Мбапе обещаваше толкова много и завърши със спечелването на Златната обувка на Световното първенство.

Френският нападател ще напусне Катар като голмайстор на турнира, след като стана първият човек, отбелязал три гола на финал на Световно първенство след Джеф Хърст през 1966 г. - но основният му спомен ще бъде болката от агонизиращо поражение.

В края на една наистина епична вечер, 23-годишният играч все пак трябваше да се качи до подиума за победа, за да вземе индивидуалното си отличие, след като напомни на света за огромния си талант.

Това можеше да бъде неговият финал и известен като негов турнир, но вместо това и двамата ще бъдат запомнени като принадлежащи към друг номер 10, който също трябваше да държи трофея от Световната купа, който Мбапе взе у дома преди четири години.

Аржентина и Лионел Меси бяха тези, които в крайна сметка грабнаха славата, но Мбапе озари стадион Лусаил и за известно време се почувства така, сякаш това е писано да бъде неговото време отново.

Опитът на Мбапе да стане най-младият играч, печелил втора световна купа след Пеле, който беше на 21, когато го направи през 1962 г., започна ужасно.

Той беше предимно зрител, докато Аржентина доминираше през първото полувреме, успявайки да направи само 11 докосвания, докато неговият отбор изоставаше с два гола и нещата първоначално не се подобриха много след почивката.

Отне до 71-ата минута на Мбапе да отправи първия си удар към вратата, но топката прелетя високо над гредата и на този етап изглеждаше, че няма връщане назад за Франция.

Всичко се промени, когато Николас Отаменди фаулира Рандал Коло Муани, когато той се стрелна в наказателното поле, като Мбапе не сбърка от мястото.

Само 97 секунди по-късно той направи 2-2, този път в зрелищен стил, когато срещна изпусната топка в наказателното поле с превъзходно воле, за да върне страната си от ръба на поражението.

„Не можете да поставяте под съмнение качеството на един от най-големите играчи в света да върне страната си в играта“, каза коментаторът на BBC Джърмейн Дженас, когато играта влезе в продължения.

„Той е абсолютна суперзвезда. Той просто чакаше. Отборът му не беше там с него, но промените добавиха малко енергия, малко вяра в страната.“

Последва още магия. Третата за вечерта на Mbappe - осмата му на този турнир - пристигна, когато той изпълни още една дузпа в продълженията, отново за да спаси отбора си и да предизвика дузпа пред публика, която досега едва можеше да повярва какво гледа.

Мбапе също не пропусна в дузпите, стреляйки хладнокръвно покрай Емилиано Мартинес от точката за трети път, но подобно на Меси, аржентинският вратар ликуваше в края, след пропуски на Кингсли Коман и Орелиен Чуамени.

Мбапе все още беше героят на Франция дори при поражението и беше прегърнат от съотборниците си, а също и от Макрон в края, но това не беше финалът, за който мечтаеше, въпреки че е финал, който ще се помни дълго.

„За мен беше удоволствие да бъда тук, за да го видя“, каза анализаторът на BBC Алън Шиърър. "Благодаря на Меси и Мбапе. Начинът, по който Аржентина продължаваше, манталитетът, който имаха. Браво и благодаря, че ни забавлявахте. Беше просто невероятно."


#Катар #Катар 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »