Програмата за рехабилитация на НОИ е ползвана от над 42 000 души

Програмата за рехабилитация на НОИ е ползвана от над 42 000 души
A A+ A++ A

След двете кризисни години заради Covid-19– 2020-а и 2021-ва, през тази се наблюдава увеличение на хората възползвали се от програмата за профилактика и рехабилитация на Националният осигурителен институт (НОИ) и те са 5 хиляди повече спрямо предходната година.

Предвидените 25 милиона и 300 хиляди лева вече са изчерпани, а в одобрените бази от програмата са се възползвали над 42 хиляди осигурени, 60 процента са жени.

От провелите профилактика с най-голям относителен дял са хората със заболявания на опорно-двигателния апарат над 71 процента и на периферната нервна система 22 на сто.

Разпределени по възрасти - най-голям е относителният дял на хората на над 51-годишна възраст - над 72%, а на второ място са работещите между 31 и 50 годишна възраст - 22 на сто.

Срещу 6 месеца осигуряване преди месеца на ползване на профилактиката осигурените ползват програмата, по която се покриват 10 нощувки, частично храната и процедури за рехабилитация , като право на парични помощи имат и хората с лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили стандартната пенсионна възраст и срокът на инвалидността в експертното им решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл.

През тази година от базите, разположени в 16 области на страната, с най-много възползвали се са били тези в Бургас , Пловдив , София град и Пазарджик , Смолян и Стара Загора.

#НОИ #рехабилитация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »