Напусна ни изкуствоведът доц. д-р Ружа Маринска

Напусна ни изкуствоведът доц. д-р Ружа Маринска
A A+ A++ A

Внезапно почина изтъкнатият български изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска, съобщиха от Софийската градска художествена галерия на страницата си във Facebook.

Доц. Маринска (78 г.) бе дългогодишен преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и в Нов български университет.

Тя е бивш директор на Националната художествена галерия.

Снимка: Божидар Любенов

Доц. д-р Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва „История и теория на изкуството“ в Московския държавен университет, специализирала е в Белгия и Франция. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми.

Автор е на монографии и трудове по въпросите на българското и световното изкуство, на десетки статии и рецензии, сред които монографията „20-те години в българското изобразително изкуство“ (1996).

Директор е на Националната художествена галерия през втората половина на 90-те години на миналия век. Преподавател е по история на изкуството в Националната художествена галерия и в Нов български университет.

Доц. д-р Ружа Маринска е биограф и изследовател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис.

Източник: БТА

#доц Ружа Маринска #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"