Папата е подписал писмо за оставка в случай на влошено здраве

Папата е подписал писмо за оставка  в случай на влошено здраве
Стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

В ново интервю папа Франциск разкрива, че след като е бил избран през 2013 г., е подписал писмо за оставка, което да се използва, ако някога тежки и постоянни здравословни проблеми направят невъзможно изпълнението на задълженията му, предаде БГНЕС.

Франциск, който в събота навърши 86 години и изглежда е в добро здраве с изключение на заболяване на коляното, направи коментара в интервю за испанския вестник ABC.

Франциск каза, че е дал писмото на тогавашния държавен секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, който е останал от предишния папа на Бенедикт XVI. Бертоне остана на този пост около шест месеца след избирането на Франциск на 13 март 2013 г.

Франциск често е заявявал, че ще подаде оставка, ако здравето му попречи да ръководи Римокатолическата църква, в която членуват 1,3 млрд. души.

Франциск беше попитан дали смята, че трябва да се създаде официална норма за случаите, когато здравословни проблеми или злополука пречат на папата.

"Аз вече съм подписал оставката си. Тарчизио Бертоне беше държавен секретар. Подписах я и му казах: "В случай на възпрепятстване по здравословни причини или каквото и да било друго, ето моята оставка", е цитиран да казва Франциск.

"Вие я имате. Не знам на кого може да я е дал кардинал Бертоне, но аз му я дадох, когато беше държавен секретар", каза Франциск и добави, че я разкрива за първи път публично.

В интервю за Ройтерс през юли Франциск отхвърли спекулативните съобщения, че оставката му е предстояща, и повтори често заявяваната си позиция, че един ден може да подаде оставка, ако влошеното му здраве направи невъзможно управлението на Църквата - нещо, което беше почти немислимо преди Бенедикт XVI, който сега е на 95 години, да подаде оставка през 2013 г. Това беше първата папска оставка от шест века насам.

От юли насам Франциск е направил три международни пътувания - до Канада, Казахстан и Бахрейн - и планира да посети Демократична република Конго и Южен Судан от 31 януари до 5 февруари.

Той трябваше да осъществи това пътуване през юли миналата година, но проблеми с коляното наложиха отлагането му. Сега той използва бастун за кратки разходки и инвалидна количка за по-дълги разстояния на закрито.

В интервюто за ABC Франциск заяви, че според него папа Павел VI (1963-1978) и папа Пий XII (1939-1958) са подписали подобни писма за оставка. И двамата понтифи обаче са починали, докато са били на поста си.


#папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »