Започва строежът на първия от 60 години насам затвор в България

Започва строежът на първия от 60 години насам затвор в България
A A+ A++ A

Започва строежът на затвора в село Самораново до Дупница. Той ще бъде първият построен от 60 години насам затвор у нас. Министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства на 19 декември на символична първа копка, съобщиха от ведомството.

Финансирането на затворническия комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. Новият затвор ще отговаря на всички европейски стандарти. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.

БТА припомня, че на 10 ноември заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в откриването на строително-ремонтните работи за изграждането на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в Самораново.Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на Затворническото общежитие с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“. До края на април 2024 г. трябва да е приключило и реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение (half way house ) за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

В края на август министър Зарков беше на посещение в Кралство Норвегия, където на работни срещу обсъди проекта за изграждане на нов затвор в Самораново. Той включва нов корпус на затвора, с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда за училище, зала и библиотека за лишените от свобода, нов параклис, нова сграда - център за обучение на персонала и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, нови спортни площадки за спорт на открито за обучаващите се в центъра и др.

#затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »