Меси докосва бленувания трофей от Мондиал, след като Хърватия се би сама в полуфинала

Меси докосва бленувания трофей от Мондиал, след като Хърватия се би сама в полуфинала
A A+ A++ A

Аржентина на Меси надви Хърватия с 3:0 на стадион "Лусаил" в първия полуфинал на Мондиал 2022 и се класира за финала на надпреварата, където ще очаква победителя от мача между Франция и Мароко.

"Гаучосите" трябва да са благодарни доста на късмета, защото първо получиха леко спорна дузпа и откриха откриха резултата чрез Лионел Меси в 34-а минута, а 5 пет минути преди края на първата част точен беше и Хулиан Алварес, който стигна до попадението след дива серия от рикошети, спънали с еиграчи на балканците и накрая съумя да отбележи. Точка на спора сложи Алварес с втория си гол в мача в 69 минута след пробив на Меси по десния фланг.

Другият полуфинал на Мондиал 2022 ще се играе утре от 21:00 часа, а финалният сблъсък е насрочен за 18-ти декември.

Срещата започна много равностойно, и двата отбора бяха крайно предпазливи. „Гаучосите“ разиграха повече топката, но не създаваха проблеми за Доминик Ливакович.

В 14-тата минута Лионел Меси се строполи в близост до наказателното поле. Главният съдия Даниеле Орсато беше категоричен, че няма нарушение и остави играта да продължи.

Три минути по-късно Деян Ловрен беше потърсен с центриране в наказателното поле. От трудна позиция той успя да стреля с глава, но не и да намери очертанията на вратата.

Кристиан Ромеро и Николас Таляфико се удариха глава в глава, но за щастие не пострадаха сериозно.

В средата на първата част Енцо Фернандес пробва късмета си с далечен удар. Топката тупна коварно пред Ливакович, но беше отразена от стража.

В 31-вата минута Иван Перишич проби опасно отляво. Той си освободи пространство за изстрел и опита технично да прехвърли Емилиано Мартинес, но прати топката над напречната греда.

Секунди по-късно малко по-активната игра на „гаучосите“ даде резултата. Хулиан Алварес беше изведен зад защитата на Хърватия. Той се озова очи в очи с Ливаковия и успя да го изпревари. Стражът го фаулира и съдията посочи бялата точка. Зад топката застана капитанът Меси, който стреля в горния ляв ъгъл и отбеляза за 1:0.

В 39-ата минута южноамериканците удариха втори път по амбициите на световния вицешампион. „Гаучосите“ удвоиха преднината си след страхотна контраатака, стартирала от собственото им наказателно поле. Алварес овладя малко зад центъра и успя с топка в крака да пребяга разстоянието до противниковото наказателното поле. Там с известна доза късмет и поредица от рикошети запази владението. Последва по-лесното – от близко разстояние да преодолее Ливакович за 2:0.

В 42-рата Аржентина беше много близо до трети гол. Меси центрира от ъглов удар. Алексис Мак Алистър успя да засече, но Ливакович демонстрира невероятна реакция и успя с една ръка да спаси.

До почивката Хърватия опита да върне поне единият гол и в една от ситуациите не беше далеч. Емилиано Мартинес обаче се намеси, а при добавката топката премина от външната страна на мрежата.

В началото на втората част Леандро Паредес опита шут от средна дистанция, който не затрудни Ливакович.

Десет минути по-късно Лионел Меси можеше да сложи точката на спора. Звездата на ПСЖ нахлу в наказателното поле, добре комбинира с Алварес и стреля от малък ъгъл, но вратарят на Хърватия успя да избие.

В 62-рата минута Деян Ловрен можеше да върне хърватите в мача. Той засече центриране на Лука Модрич. Капитанът на „шахматистите“ обаче не съумя да преодолее Мартинес, който изби.

В 69-ата минута до голяма степен всичко приключи. Аржентина стигна до трети гол и уби интригата. Лионел Меси получи топката от тъч. Той показа футболния си гений, преодолявайки Йошко Гвардиол. От аутлинията капитанът на „гаучосите“ намери Алварес. Младият нападател на Манчестър Сити нямаше как да пропусне – 3:0.

В 84-тата минута Мак Алистър беше близо до гол. Ударът му от воле профуча покрай целта. В ответната атака Хърватия потърси почетен гол. Ловро Майер центрира на близката греда от корнер. Иван Перишия отклони, но никой негов съотборник не успя да засече в мрежата.

До края мачът се доиграваше. Лионел Скалони направи още две смени и съхрани силите на някои основни играчи. Хърватия не се отказа до последно да гони поне почетен гол, но аржентинската защита не се огъна.

Така Аржентина стигна до шести финал в историята си. Лионел Меси пък ще има шанс да стане световен шампион – нещо, което не успя през 2014 в Бразилия. Тогава Германия спря „гаучосите“ на крачка от трофея.

#Аржентина #Хърватия #Мондиал 2022 #Катар 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »