Чуждо издание: Трябва ли София да действа по-твърдо срещу мигрантите?

Чуждо издание: Трябва ли София да действа по-твърдо срещу мигрантите?
МВР - архив
A A+ A++ A

София отрича нейни служители да са стреляли по мигранти при опит за пресичане на границата. Международно разследване обаче сочи точно обратното. Стреля ли се на месо на българската граница, питат чужди медии.

Стреля ли се по външната граница на ЕС? Такова подозрение се появи, след като европейски медии публикуваха видеоклип, на който се вижда как млад сириец е прострелян на граничната ограда между България и Турция на 3 октомври. Вътрешното министерство в София обяви, че негово разследване е стигнало до извода, че от българска страна не са били произведени изстрели, се казва в обширна публикация на "Тагесшау" .

Във вторник министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев говореше за насилие, идващо от страна на бежанците: "Мигрантите, които се опитват да влязат нелегално на наша територия, стават все по-агресивни", каза той. "В някои случаи те използват камъни, ножове и други оръжия. Беше убит български полицай. Грешат тези, които очакват нашата полиция да не реагира на тези действия и да не защити живота и здравето на българските гранични полицаи."

Преди около месец български полицай бе застрелян на границата с Турция. След това, във връзка със случая, турската полиция арестува двама контрабандисти на наркотици. Засега не е установена връзка с бежанци. През последните време обаче по българските пътища неколкократно се случиха тежки инциденти при транспортиране на хора, търсещи убежище. Само при един от тях бяха убити двама полицаи.

Четирикратно увеличение опитите за пресичане на границата

България изцяло усеща на свой гръб последиците от нарасналите опити за преминаване на европейската граница. През тази година вече е имало 150 000 такива. Това е четири пъти повече, отколкото преди година. Същевременно други държави от ЕС оказват натиск. Австрия, например, я тревожи това, че прекалено много мигранти влизат в ЕС през България.

Означава ли това, че София трябва да показва повече твърдост, пита германското издание. Евродепутатът Ерик Маркард не е съгласен с това: "Мисля, че през последните години грешахме в оценката си, че е важно в статистиката да влизат все по-малко бежанци и пристигащи на външните граници."

"Хората трябва да запазят човешкото си достойнство"

В крайна сметка, смята Маркард, на външните граници трябва да се съблюдава върховенството на закона, т.е. да се отчита на кого е било предоставено убежище и на кого - не: "Хората трябва да могат да кандидатстват за убежище, както и да запазят човешкото си достойнство на външната граница на Европа."

Източник: Дойче веле

Снимката е илюстративна

#нелегални мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"