Ана Мария Рибейро да Силва: Българите проявяват голям интерес към португалския език и култура #AmbassadorTalks

Ана Мария Рибейро да Силва: Българите проявяват голям интерес към португалския език и култура #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

До края на годината имаме още няколко гости в поредицата Ambassador Talks. Тъй като Коледа наближава и времето става все по-студено, нашите читатели могат да се пренесат за кратко в слънчева Португалия чрез нашето интервю с Нейно превъзходителство г-жа Ана Мария Рибейро да Силва.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Отношенията между Португалия и България са на отлично ниво, като през последните години непрекъснато се развиват.

Постигнато е значително ниво на дипломатически обмен именно на държавно ниво, изразено от посещенията през последните няколко години на президентско ниво. Президентът на Португалия Марселу Рибелу де Соуза посети България по време на португалското председателство на Съвета на ЕС, през юни 2022 г., което беше последвано от официално посещение на президента на България Румен Радев в Португалия през април тази година.

Също така, съществува отлична история на взаимна подкрепа за кандидатурите за международни постове, както индивидуално, така и на държавно ниво в международните организации. Това показва доверието, което съществува между двете страни и споделянето на стратегически интереси.

Португалия и България, макар и географски относително отдалечени, имат много общи аспекти и споделят много политически загрижености в ЕС, НАТО и на международната сцена. Това обяснява защо португалците и българите лесно намират точки на общи интереси и създават дълготрайни приятелства.

Една от основните ни сфери на сътрудничество е в областта на културата. Много съм щастлива от интереса, който българският народ има към португалския език и култура и към културните произведения на португалското изкуство. В момента има 14 средни училища в пет различни града на България, в които се преподава португалски език и 6 български университета, които имат курсове, свързани с португалската култура, обхващащи тематики от литературата до лингвистика и превод. Сигурна съм също, че създадената през миналата година катедра по португалистика и лузофонски изследвания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ може да даде важен тласък за по-нататъшно насърчаване на изучаването на португалската култура от български учени в бъдеще.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Наблюдаваме значителен нереализиран потенциал в сътрудничеството в търговията и инвестициите. В момента най-голямата португалска инвестиция в България е в стъкларската индустрия, където работят стотици български работници. Бихме искали да имаме повече такива проекти, но знаем, че настоящата макроикономическа среда не е много благоприятна за подобни начинания, така че можем само да се надяваме, че бързото възстановяване на европейската икономика може да донесе по-благоприятен контекст за укрепване на икономическия обмен между нашите две страни.

Има и потенциал за проучване на туристическия сектор. Въпреки че виждаме значителен интерес към Португалия като туристическа дестинация сред българите, България все още не е толкова позната като туристическа дестинация за португалския народ, въпреки че страната предлага огромно разнообразие от интересни преживявания, включително в сферата на културата, спорта , историческото и археологическото наследство и прекрасната природа.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

България е важен и надежден партньор на Португалия в много международни организации като ЕС, НАТО и ООН. Чрез своето геостратегическо местоположение България е ключов играч за стабилността на Балканския регион и укрепването на евроатлантическата му перспектива.

Надяваме се скоро България да завърши пътя си за приемане на еврото, както и за присъединяване към Шенгенското пространство и ОИСР.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Бих споменала географското положение на България, което означава, че португалските компании биха могли да имат достъп не само до българския пазар, но и до интересни пазари на съседните страни. Плоската данъчна ставка от 10% за предприятията също е привлекателна за икономическите агенти. Бих споменала и наличието на квалифицирана работна ръка в България.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Португалия и нейните институции инвестират много усилия в популяризирането на бранда на нашата страна на различни нива. И резултатите вече станаха очевидни в нарастващия брой чуждестранни посетители, които Португалия получава - след като вече е преодоляла нивата преди пандемията - както и международните награди, които получихме като туристическа дестинация. Като пример, тази година Португалия беше за 5-ти път през последните шест години обявена за „Най-добра туристическа дестинация в Европа“ в World Travel Awards. Надяваме се, че през следващите години и с подобни усилия на българските институции, вашата прекрасна страна може да стане все по-видима за света.

6. Кои бяха/ще бъдат 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

През 2022 г. бих казала, че най-важните събития, организирани от посолството, бяха концертите на Фадо (Fad), а именно концертите на Камане, Карминьо и Мариса (Camané, Carminho, Marisa). С радост мога да кажа, че това е музикален стил, който се цени много от българите.

Бих подчертала и изложбата, посветена на стогодишнината на един от най-значимите португалски писатели, носителя на Нобелова награда Жозе Сарамаго. Тази изложба беше представена наскоро в Софийския университет. И тъй като 2022 година е към своя край, бих искала също така да обърна внимание на изложбата, която организираме по повод стогодишнината от първия полет през Южния Атлантически океан, от Португалия до Бразилия, на Сакадура Кабрал и Гаго Коутиньо (Sacadura Cabral, Gago Coutinho), която ще бъде представена в португалското посолство на 7 декември. Има и много събития на всяко ниво, политическо и икономическо.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Въпреки че пандемията от COVID оказа голямо влияние върху живота на хората и тяхната мобилност в двете страни, двустранните отношения между България и Португалия не бяха засегнати много. Португалия беше председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2021 г. и благодарение на настоящите технологични възможности през този период все пак успяхме да осъществим ползотворен диалог с българските институции. Надяваме се, че вече виждаме отшумяване на пандемията, което ще доведе до пълно възстановяване на предпандемичното ниво на обмена между хората между нашите две държави.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Португалците са известни със своята топлота и съпричастност, така че съм сигурна, че българите, които искат да правят бизнес в Португалия, лесно ще общуват с партньори и ще направят така, че проектите да вървят успешно. Също така бих им препоръчала да се свържат с AICEP Portugal Global - Агенция за търговия и инвестиции, която приветства международни инвестиционни проекти в Португалия, които допринасят за конкурентоспособността и устойчивия растеж на португалската икономика. В допълнение към предоставянето на съвети и персонализирана информация, AICEP наблюдава всички етапи на инвестиционните проекти, от анализ и инвестиционни стимули до избор на място за инсталиране и консултации за човешки ресурси, като ги пренасочва, ако е необходимо, към други субекти според профила на проекта.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Бях акредитирана за посланик на Португалия в България през януари 2021 г., след като преди това бях посланик в Словакия. Преди това бях командирована на много места, като OCDE в Париж, Хелзинки, Москва и Виена. Престоят ми в България е много задоволителен досега и се насладих на възможностите, които имах да посетя страната, като успях да свидетелствам за нейното историческо и археологическо значение.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

История, гордост (заслужена) и топлият характер на българския народ.

Посланик Ана Мария Рибейро да Силва в момента е посланик на Португалия в България, след като преди това е била посланик в Словакия. Завършила право в Лисабонския университет, дипломатическата й кариера я отвежда в Париж, където работи в постоянната делегация в ОИСР, както и в Хелзинки, Москва и Виена. Била е дипломатически съветник на министъра на външните работи и впоследствие дипломатически съветник на председателя на парламента и началник на отдел в Дирекция „Правосъдие и вътрешни работи“ на Главна дирекция „Европейски въпроси“ на Министерството на външните работи на Португалия.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, г-жа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, г-н Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, г-жа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Румъния, Нейно превъзходителство, г-жа Бръндуша Предеску. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.


#Дипломатите Говорят #Ambassador Talks #Португалия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"