Зеленски е личност на годината, според "Файненшъл таймс"

Зеленски е личност на годината, според  "Файненшъл таймс"
Украинското президентство
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски бе обявен за личност на годината от "Файненшъл Таймс".

"Украинският президент се превърна в лидер на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма, която може да определи хода на този век", пише изданието и отбелязва, че Украйна е изненадала света, когато устоя на пълномащабната руска инвазия през февруари, след това си върна голяма част от завзетите територии, а сега украинската армия продължава да напредва на юг и на изток, дори и с настъпването на зимата, с цел да освободи цялата украинска територия, включително района на Донбас и Крим.

Освен това Киев успя да обедини Запада в коалиция в подкрепа на Украйна, особено по отношение на финансите и доставките на оръжие.

Девет месеца след бруталната борба за национално оцеляване срещу руските нашественици Володимир Зеленски изглежда уморен, с тъмни кръгове под очите. Това, което би искал да прави, вместо да се изправя срещу безмилостен нашественик, е да лови риба със сина си. "Искам просто да хвана шаран в река Днепър", казва той.

За да вкуси от нормалния живот, изключителният президент може би ще трябва да почака още дълго, въпреки изненадващата серия от успехи на бойното поле за украинските сили. Но народното послание е характерно за лидера, който все още се представя като човек със скромни вкусове и дълбоко чувство за хуманност - качества, които са му спечелили възхищението на украинците и техните поддръжници в чужбина.

Това е огледалният образ на измисления обикновен човек, превърнал се в президент, когото той изигра в хитовия сатиричен телевизионен сериал "Слуга на народа", който го изстреля към славата. Той е също така антитеза на руския президент Владимир Путин, скрит в Кремъл, чиято мания за възстановяване на империята коства живота на десетки, а може би и стотици хиляди хора, пише "Файненшъл Таймс".

Отписван от много украинци преди февруарското нахлуване като нещо смешно, като аматьор, който се бори да се справи с предизвикателството на високия пост, 44-годишният Зеленски си спечели място в историята с необикновената си проява на лидерство и твърдост.


#Володимир Зеленски #Личност на годината #"Файненшъл таймс"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »