След „НЕ” за Шенген от Нидерландия: Остри реакции в България

След „НЕ” за Шенген от Нидерландия: Остри реакции в България
A A+ A++ A

Остра реакция от институциите и политиците у нас, след като Нидерландия обяви, че няма да пусне България в Шенген. В късно изявление във Facebook президентът Румен Радев заяви, че наскоро трима български полицаи са загинали, защитавайки границата на евросъюза. Държавният глава нарича недопустимо твърдението на нидерландския премиер, че у нас се влизало срещу 50 евро. Радев заключава, че вместо солидарност, България е получила цинизъм.

В унисон с президента и служебният вицепремиер Иван Демерджиев остро реагира срещу решението за Амстердам да спре България, коментира Нова тв. В своя позиция Демерджиев казва, че "внушенията, че границата ни може да бъде премината срещу 50 евро, са обидни". И още – той посочва, че всеки ден с телата си българските полицаи пазят спокойствието на всички европейски граждани.

Бившите управляващи от „Продължаваме промяната” пък направиха връзка между връщането на хартиената бюлетина и Шенген. "Тази хартия ни костваше Шенген. Чухте нидерландския външен министър, който ни каза тук имате проблем с корупцията и правосъдието. Какъв по-добър начин да се случват измами от правенето на избори на хартия", заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече хода на Нидерландия незаслужен и унизителен. Според главния прокурор Иван Гешев зад спирането на България към Шенген стоят политически интереси. "Политически интереси, които нямат нищо общо с върховенството на правото, закона. Сигурен съм. Върховенството на правото и проблемите с корупцията в България, пак ви казвам, никой не иска да си решава. Но преекспонирането на проблемите, с участието на българи срещу българи, ни пречи, категоричен е главният прокурор Иван Гешев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че Шенген е изцяло икономически въпрос.

"11 години България и Румъния са извън Шенгенското пространство по икономически причини. За да могат да спират част от българкия бизнес, става дума за автомобилния транспорт. Когато България и Румъния не са в Шенген, нашите камиони чакат с часове по опашки на "Кулата", на Дунав мост. По този начин лобито на автомобилните превозвачи в Западна Европа убива конкуренцията в лицето на България и Румъния. Това е причината. Всичко друго е двуличие", подчерта евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте казва, че решението България да бъде разделена с Румъния за Шенген не е политическо, а се основава на факти.


#Шенген #Нидерландия #реакции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"