И посолството на САЩ в Мадрид е получило писмо-бомба

И посолството на САЩ в Мадрид е получило писмо-бомба
A A+ A++ A

Посолството на Съединените щати в Мадрид също е получи писмо, съдържащо взривно устройство, съобщи испанското вътрешно министерство в четвъртък, потвърждавайки информация от по-рано днес на телевизия La Sexta, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Информацията беше потвърдена и от говорител на американското послоство в испанската столица.

Министерството каза, че посолството е получило плика около 12:30 ч. по обяд централноевропейско време. В резултат на това целият дипломатически квартал около улица Серано е блокиран от полицейски коридори. Министерството добави, че федералният испански съд, Audiencia Nacional, разследва случая и че е активиран антитерористичен протокол.

Това е шестото писмо-бомба през последните около 24 часа.

По-рано в четвъртък експерти по обезвреждане на бомби обезвредиха пета писма-бомби, като Испания засили мерките за сигурност, за да се противопостави на вълна от взривни устройства, изпратени до високопоставени цели, включително премиера на страната и украинския посланик в Мадрид, съобщава Ройтерс.

Първите данни предполагат, че и петте пакета са изпратени от Испания, каза пред журналисти заместник-министърът на вътрешните работи на страната.

Рафаел Перес, младши министър, отговарящ за сигурността, каза, че самоделните устройства са били изпратени в кафяви пакети, съдържащи запалим прах и жица, което би генерирало "внезапно възпламеняване", а не експлозия.

Колетите са адресирани до ръководителите на институциите, до които са изпратени.

Перес каза, че едно от устройствата е детонирало - ранявайки служител по сигурността в украинското посолство в Мадрид, други три са били взривени от силите за сигурност при контролирани експлозии и едно е запазено непокътнато за целите на разследването.

"Изглежда, че всички те са изпратени от страната, но ние базираме това на ранни визуални проверки, без все още да имаме задълбочен технически доклад", каза той.

Перес каза, че все още не изглежда необходимо да се свиква комисията по сигурността, която да оцени повишаването на нивото на терористична заплаха в Испания, което вече е на второто най-високо ниво след ислямистките атаки в Европа през последното десетилетие.

Министерството на вътрешните работи посочи в свое изявление, че все пак е наредило на полицията да засили охраната около обществените сгради и особено да проверява внимателно пощенските пратки.

Източник, близък до разследването, каза, че макар устройствата да са домашно приготвени, "те не са нещо, което някой може лесно да направи" и следователите сега се опитват да проследят съдържанието на пакетите до техния произход.

Върховният съд на Испания, който е специализиран в тероризма, е започнал разследване, каза съдебен източник, цитиран от Ройтерс.


#Испания #бомби #американско посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »