Тялото не греши! Чуйте го какво иска и разберете защо

Тялото не греши! Чуйте го какво иска и разберете защо
A A+ A++ A

Защо днес ми се яде сладко, а утре примерно – нещо пикантно? Защо когато съм настинала, умирам да пия билков чай с лимон, към който посмъртно няма да посегна когато съм здрава? Защо въобще изведнъж ни се приисква да хапнем определени продукти? Често не осъзнаваме защо започваме да употребяваме повече от друг път една или друга храна. Класически пример е, че когато на жената й се яде соленичко, може да се очаква попълнение в семейството.

Причините
Всъщност така организмът, без да включва съзнанието, реагира на недостига на някои вещества, което е предизвикано от определени промени в организма.
Ако причината в горния пример е напълно естествена, то в други случаи непреодолимото влечение към един или друг продукт може да говори за нарушение в обмяната на веществата и за начало на заболяване.

Бананите
Тези плодове съдържат много калий и ако непрекъснато искате да обелите следващия банан веднага щом сте унищожили предишния, вероятно не ви достига именно калий в организма. Възможно е причината за този недостиг да е приемането на пикочогонни или хормонални препарати.

Лимоните
Обичате ли лимони? Не става дума за едно парченце в чая сутрин, а за цял кисел плод наведнъж, а може би и не само един. Ще се съгласите, че сред любителите на цитрусови плодове такива герои трудно ще се намерят. Но все пак ги има и привързаността към лимоните много често е симптом за проблем с жлъчката или черния дроб.

Ябълките
Те са любима храна за хората с повишено равнище на холестерола. Ако не 2-3 килограма, то 3-4 ябълки наведнъж за тях е норма. Организмът настойчиво иска калций, фосфор, магнезий и калий, които присъстват в значителни количества в този плод. Точно такива приятни усещания изпитват при яденето на ябълки страдащите от сърдечни болести, защото "ябълковите” аминокиселини и елементи помагат за ритмичната работа на сърдечния мускул.

Морското зеле
Още един чуден морски дар освен рибата – морското зеле или ламинарията. Не всеки е опитвал даже това морско лакомство, но ако внезапно ви потегли да ядете ламинария, струва си да се обърнете към ендокринолог и да изследвате щитовидната си жлеза.

"Зелето” от морското дъно е богато на йод, чийто дефицит може да е предизвикан от болест. Обикновеното зеле пък е любима храна на хората с чревни проблеми.

Яйцата и млякото
Недостигът на мазнини в организма, както и недостигът на холин – веществото, което участва в преработката им, кара хората да ядат много яйца. Възрастните хора, които налитат на мляко и млечни продукти, обикновено изпитват липса на калций, страдат от различни "отлагания на соли” и от остеопороза.

Сладоледът
Не ви ли е учудвало желанието на някои хора да ядат сладолед, даже ако времето е студено? Може и в този случай скритият виновник да е калцият, по-скоро неговата липса в организма. Но млякото не е само калций. В него има полезни аминокиселини – триптофан, леицин, лизин. Първата от тях има силно успокоително действие, тя е необходима на хората с изтощена нервна система, които са непрекъснато под стрес.

Тялото не греши
Съвременната медицина предлага най-разнообразни хапчета, капсули, прахчета, хранителни добавки, които трябва да доставят на организма липсващите му вещества. В изобилието от търговски марки се объркват и най-опитните лекари, но човешкият организъм обикновено не греши. Вслушайте се в неговите потребности и пристрастия! Напълно е възможно тялото ви да се опитва да ви предупреди и да ви принуди да се отнасяте по-грижовно към самия себе си, пише сп. "Анна".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »