СЗО предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа

СЗО предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа
A A+ A++ A

Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа, предаде ДПА. Все повече хора в Европа живеят с вируса, без да биват диагностицирани.

Според СЗО стигматизирането на вируса, който причинява болестта СПИН, продължава

Новите данни показват, че от 2018 г. до 2021 г. заразените с ХИВ европейци са повече от диагностицираните. Прессъобщението на СЗО е в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Европейският регион обхваща повече от 50 държави, сред които Русия, Украйна, Турция.

В Европейската икономическа зона, която обхваща Исландия, Лихтенщайн и Норвегия освен ЕС, са докладвани малко повече диагнози, отколкото инфекции през последното десетилетие. Това предполага, че недиагностицираните случаи в тези държави намаляват. Все пак 12,5 процента от случаите на ХИВ в Европейската икономическа зона остават недиагностицирани, според доклада на СЗО.

Всички би трябвало да бъдат обезпокоени от данните за тестване на ХИВ, каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Според него продължаващото стигматизиране на ХИВ предизвиква отказ от тестване и отдалечава от целта за слагане на край на СПИН през 2030 г.

Според СЗО услугите, свързани със СПИН, трябва да бъдат по-достъпни. „Трябва да сме сигурни, че никой не се страхува от тест, не изпитва срам, отчаяние или изолация“, каза още Клуге.

Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, уточни, че тестовете са ХИВ са ключови, тъй като късното диагностициране увеличава вероятността от тежко протичане на болестта и смърт. Нелекуваните носители на вируса могат да заразят своите сексуални партньори.

През 2021 г. в 46 от 53 държави в Европа, включително 45 от Европейската икономическа зона, броят на ХИВ позитивните е нараствал с 300 нови случая на ден, сочат данните на СЗО. 106 508 нови случая са диагностицирани в Европа. 16 624 са случаите в ЕС за цялата година.

#СЗО #СПИН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »