Волгин: Политическо нахалство

Волгин: Политическо нахалство
Ани Петрова/БНР
A A+ A++ A

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" щели да предлагат правителство на малцинството... Трудно би могло да бъде измислена по-голяма смешка от въпросното заявление. И по-абсурдна. Да припомним, че ПП и ДБ бяха основните участници в най-нефелното българско правителство от началото на Прехода досега. Този кабинет едва изкара седем месеца, а и стана единственият, свален след вот на недоверие в парламента. И сега същите тези хора, които се провалиха по такъв гръмотевичен начин, пак искат да ни управляват. Както казва народът, ти го гониш през вратата, то напира да влезе през прозореца.

Има една особено неприятна особеност, характерна за политиката. Говоря за нахалството. Това по принцип е силно дразнеща черта, но в политиката, където всичко е много по-видно, нахалството е особено противно. Политическият нахалитет се практикува най-вече от хора неуки, невъзпитани и надарени с непочиващо върху нищо високо самочувствие. Този тип политици, озовали се по волята на случайността в центъра на вниманието, изведнъж решават, че са господари на мирозданието, че знаят всичко за всичко. Виждат себе си като единствените "носители на експертизата" и не се съобразяват с никакви други мнения. Даже съм забелязал следната зависимост – колкото по-незнаещ е един политик, толкова по-голямо е нахалството му. И друго съм забелязал. В подобни случаи доброто отношение не помага. Неуките и нахални политици трябва яката да бъдат ошамарвани, образно казано, за да не изпадат в краен нарцисизъм.

По този повод обръщам вниманието ви върху срещата от началото на седмицата между президента Румен Радев и представители на „Демократична България“. Хората от ДБ се смятат за експерти по всичко – от Големия взрив до въоръжаването на армията. Обаче само с няколко изречения държавният глава направи на пух и прах претенциите им за експертност във военното дело. Все пак Румен Радев това е работил цял живот и без съмнение разбира повече от военни въпроси, отколкото активистите от политическия НПО-сектор, временно преквалифицирали се на депутати. Точно такова безкомпромисно трябва да бъде поведението към всички аматьори с претенции за професионализъм.

Онзи ден по подобен начин Радев ошамари, образно казано, и Кирил Петков по повод идеята на бившия премиер да лиши президента от право на глас при назначаването на шефовете на службите за сигурност. Подобна идея, разбира се, е противоконституционна, но това Петков, известен с факта, че нарушава българската конституция, няма как да го знае. И Радев съвсем уместно заяви, че ръководството на ПП има проблеми с познаването на законите.

Разбира се, никой не се ражда научен и всяко незнание може да бъде поправено. Стига да има желание за научаване. Наблюдавайки поведението на формации като ПП и ДБ, оставам с впечатлението, че те нищо не искат да научат. Защото смятат, че всичко си знаят. И че на колкото по-знаещи се правят, толкова повече ще им минават номерата. Обаче действителността показа, че бъркат. Правителството им се провали за рекордно кратко време, а ПП загубиха изборите. И пак показват, че нищо не са научили, защото продължават с проявите на абсолютно неоправдано самочувствие. Завчера един техен деятел каза, че щели да предложат правителство на малцинството, само при положение, че останалите партии в парламента им изпълнили няколко условия. Ето такива изказвания имам предвид, когато говоря за политическо нахалство. Не стига, че си загубил изборите, не стига, че нямаш достатъчно депутати, ами и условия поставяш.

Струва ми се, че някой много настойчиво подбутва ПП да работи за бързи предсрочни избори, уверявайки ги, че ще ги спечелят. Ако лидерите на тази партия наистина вярват на това, те са в голяма заблуда. Да, безпардонното и нахално поведение води понякога до успех. Включително и в политиката. Но така е само в началото, когато все още хората могат да бъдат излъгани. После се усещат и почват да разпознават лъжата, скрита зад тънкия параван на фалша. Така че едва ли следващите предсрочни избори ще бъдат спечели тъкмо от партиите на "умнокрасивитета". По-скоро новите избори ще покажат за пореден път цялата несъстоятелност на подобни формации.

Коментар на Петър Волгин в предаването ''Политически НЕкоректно''/БНР

#Петър Волгин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »