Незаконно сметище на гуми в бургаския резерват "Атанасовско езеро"

Незаконно сметище на гуми в бургаския резерват "Атанасовско езеро"
Pixabay
A A+ A++ A

Незаконно сметище от автомобилни гуми установиха в резервата „Атанасовско езеро“. За това сигнализираха на среща на обществения съвет, който се занимава с проблемите на езерото. Незаконно изхвърлените гуми се намират на частен терен в северната част на резервата, обясни Диана Костовска от Българска фондация „Биоразнообразие“.

"Стотици гуми за складирани там. Повече от две години е този проблем. Собственикът не може да се намери. Много граждани си изхвърлят гумите."

На срещата представители на общината са издали в аванс, че започват кампания сред бургазлии за изкупуване на старите автомобилни гуми, за да може да не се оформят повече такива незаконни сметища.

Урбанизацията в района на резервата и строежа на обхода на Бургас са сред другите проблеми, които стоят пред експертите извършващи консервационни дейности на Атанасовското езеро.

Ако искаме да запазим това биоразнообразие, трябва тази екосистема да се поддържа. С тази нелека задача са се заели експертите от „Биоразнообразие“. Един от тях е Спас Узунов.

"В момента екосистемата се поддържа в рамките на такива проекти като нашия и от дейността на собственика на солниците. Според мен, добър механизъм трябва да бъде разработен, в който тази отговорност за управлението на територията да бъде споделена и между държавата като собственик на тази територия и като задължена в опазването и поддържането на екоститемите на биологичното разнообразие на околната среда."

Сред дейностите, които изпълняват в Атанасовското езеро са възстановяването на три големи диги и валове, които са част от солодобивната инфраструктура, пише БНР.

Птиците са най-добрият индикатор на еколозите, че дейностите в резервата са подходящи за тях и че се оказва благоприятно влияние на екосистемата.


#Атанасовско езеро #гуми #незаконно сметище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »