Проф. Витанов: По Коледа не се очакват проблеми с ковида

Проф. Витанов: По Коледа не се очакват проблеми с ковида
A A+ A++ A

Битката между COVID-19 и други вируси е довела до забавяне на разпространението на коронавируса. Това отчита математикът от БАН проф. Николай Витанов и прогнозира, че това няма да позволи на COVID вълната да създаде проблеми на здравната система до коледните празници.

И през ноември се очаква болниците да не се напълнят, пише още математикът и допълва: „Не се очакват проблеми до края на годината. Но нека да дойде декември“.

14-дневната заболеваемост спада, отчита Витанов. „Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. Това е целта на играта. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми“, допълва той. По думите му „заразата се свива, но Ковидът не се дава да бъде тръшнат бързо“.

Според математика „Болниците няма да се напълнят през ноември. Няма да се напълнят и до Коледа".

„Очаква се да минем през есенно-зимната вълна без големи проблеми до коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре“, пише още той.

Смъртността през втората половина на ноември ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали, прогнозира Витанов и апелира: „Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка“.

#Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »