Росен Христов от Брюксел: За да има евтини горива в България рафинерията трябва да работи

Росен Христов от Брюксел: За да има евтини горива в България рафинерията трябва да работи
стоп кадър - архив
A A+ A++ A

За да има евтини горива в България рафинерията трябва да работи. Това заяви Росен Христов пред журналисти след срещата на енергийните министри в Брюксел.

Той уточни, че горивата са в обсега на вицепремиера Христо Алексиев и на министерството на икономиката. Заяви обаче, че трябва да се договорят такива условия, че в България да имаме собствено производство.

"Това е единствения начин да имаме евтини горива в страната. В момента, в който минем на внос ние се изравняваме с останалите пазари, така че това не е добра опция", каза енергийният министър.

Всякакви интервенции трябва много внимателно да се обсъждат, гледам, че въпросът започва да се политизира, да се вадят политически дивиденти, подходът трябва да е практичен и да се гледат интересите на българските граждани.

Запитан за национализацията на рафинарията, Христов заяви, че това не е сериозна тема, правело се е в едни други времена, а сега се работи на пазарни принципи. Ако "Лукойл" изостави рафинерията, не е в състояние да я оперира, в случай, че има критични неща, ще се търси начин друг да поеме управлението. Национализацията не е сериозен вариант, уточни той.

Христов заяви още, че с гръцките колеги са започнали да обсъждат възобновяване на проекта за петролопровод, но от Александруполис до Бургас, а не както беше старият - от Бургас към Александруполис.

Той смята, че трябва да се осигурят доставки на нефт по алтернативни пътища. Сега аргументът на "Нефтохим" е, че няма други варианти за доставки освен през Черно море, а това е руски нефт. В момента, в който осигурим алтернативи доставки обезпечаваме работата на рафинерията, но този проект ще се осъществи за няколко години, трябва да се възобнови, да се правят наново анализи, проектиране, изграждане. Дотогава трябва да се намери решение комбинатът да работи и то ефективно. Всички други варианти не са добри за страната, предаде "24 часа".



#Росен Христов #горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »