НС гласува законопроект за плащането на 8-те американски F-16

НС гласува законопроект за плащането на 8-те американски F-16
Уикипедия
A A+ A++ A

Парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и оборудване за тях.

Със 159 гласа "за", 45 "против" и трима "въздържал се" Народното събрание гласува на две четения Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка между българското Министерство на отбраната (МО) и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет, предаде БТА.

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS).

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България). Предвид факта, че МО не разполага с необходимата специфична експертиза по темата, в края на 2020 г. е сключен договор № УД-12-101 от 4 декември 2020 г. между МО и Българската народна банка (БНБ) за консултантска помощ от страна на БНБ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ по отношение на макроикономическите показатели на САЩ и доходността на американските ценни книжа за времето на съществуване на сметката. Договорът предвижда изготвянето на начален и на периодични макроикономически анализи на САЩ и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа, както и състояние и тенденции на тяхната доходност.

В чл. 11, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. е регламентирано, че преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на Съединените американски щати средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната въз основа на решение на Министерския съвет при условие на последваща ратификация. При необходимост БНБ действа като агент на държавата въз основа на споразумение между Министерството на отбраната и Българската народна банка, сключено съгласно изискванията на чл. 43 от Закона за Българската народна банка.

Двата документа засягат разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми.

Срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от левицата и "Възраждане".

Тази сделка е неизгодна за българската държава, договорът е унизителен, опасен за ВВС на страната ни, за сигурността на България, заяви Румен Гечев от "БСП за България". По думите му нищо не е готово в момента, парите са там и се въртят от американската държава, това е "един позорен договор". Към днешна дата закъснението е повече от две години, загубите за нас са стотици милиони долари, а ВВС вероятно догодина ще остане без самолети, изтъкна още депутатът. Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка ПР акция, посочи Гечев. С откриването на тази сметка връзваме военния бюджет на МО с този на САЩ, няма ги парите, за да покриваме американски дългове, коментира още представителят на левицата. И самолетите ги няма, добави той.

Според Николай Дренчев от "Възраждане" сме закупили де факто едно обещание. Това е особено трагично на фона на лошото състояние на българските ВВС, изтъкна той. Възлагаме на МО да работи спекулативно с пари, взети от българските данъкоплатци, не виждам мястото и ролята на българската отбрана в тази сделка, това е поредната гавра с военната авиация, с отбраната ни, заключи депутатът. Да не възлагаме на МО несвойствени функции, поиска Дренчев.

Според изчислението на МО и БНБ загубата, пропуснатите ползи за България до момента са близо 20 милиона лева от това "мотане" година и половина, когато никой не е взел някакви мерки, три пъти е внасян законопроектът в НС, нищо не направено, не е ратифициран, обясни Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС, председател на комисията по отбрана). Парите, които са преведени в изпълнение на договора от 2019 г., ще бъдат преместени във влог в банка, за да носят ликвидност и да има печалба за нас, очаква се в момента Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите по влоговете, посочи председателят на комисията по отбрана.

Атанас Славов от "Демократична България" (ДБ) апелира да не се спекулира с фактите. ДБ ще продължи за защитава необходимостта от модернизацията не само на военната авиация, но и на сухопътните и военноморските ни сили, минимум 2 на сто от БВП за отбрана сме поставили като условие към бюджета, посочи той.


#изтребители f-16 #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"