Съвместният Air Policing не изключва основната роля на българските ВВС

Съвместният Air Policing не изключва основната роля на българските ВВС
Pinterest
A A+ A++ A

Усилването на мисията „Air Policing“ по източните граници на НАТО осигурява увеличаване на съюзните способности в региона, без да се изключва основната роля на българските Военновъздушни сили (ВВС) и българските дежурни сили и средства за „Air Policing“ в осигуряването на въздушния суверенитет на България. Това обясни за БТА заместник-началникът на Щаба по операциите на ВВС полковник Юрий Луканов. Той допълни, че в хода на съвместната дейност по усилване на въздушния ни суверенитет българските ВВС трупат неоценим опит и повишават нивото на интеграция със съюзните дежурни сили и средства.

Миналата седмица Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база "Безмер" в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода от 14 ноември до 2 декември 2022 г.

На Срещата на върха на НАТО в Уелс, проведена през септември 2014 г., държавните ръководители на страните членки одобриха План за готовност за действие, включващ прилагането на мерки за сигурност в отговор на анексирането на Крим, с които да бъдат демонстрирани решителността и сплотеността на съюзниците, поясни полковник Юрий Луканов. Той каза още, че една от мерките е провеждане на дейности за гарантиране на сигурността на въздушното пространство на съюзниците и включва усилване на мисията „Air Policing“ по източните граници на НАТО.

Какво е „Air Policing“?

По своята същност „Air Policing“ е мирновременна мисия на НАТО за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на страните членки на НАТО, обясни полковник Юрий Луканов. Той допълни че, мисията се ръководи от командващия на Съюзното командване по операциите и включва използването на системата за управление и наблюдение на въздушното пространство, системата за командване и управление на ВВС и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително самолети-прехващачи, с цел опазване неприкосновеността на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

"На национално ниво мисията е част от задълженията на Българската армия за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушно пространство на България в мирно време и се изпълнява денонощно през цялата година с дежурство на бойни изтребители", каза още заместник-началникът на Щаба по операциите на ВВС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници