Учени: Пазете местообитанията на животните, иначе ни очакват още пандемии

Учени: Пазете местообитанията на животните, иначе ни очакват още пандемии
A A+ A++ A

Американски изследователи призовават за опазване и възстановяване на естествените местообитания за предотвратяване на бъдещи пандемии, съобщи ЮПИ.

Изследване, публикувано в научното издание "Нейчър", показва, че когато им липсват изобилни хранителни ресурси, животните напускат естествените си местообитания и така се създава риск от разпространение на болести върху домашни животни и хора.

Авторите от университета "Корнел" в САЩ са изследвали плодоядни прилепи в Австралия през 1996 г. и през 2020 г., за да установят риска от разпространение на болести от един вид животни върху друг.

Според учените всяка вирусна пандемия след 90-те години е причинена от пренос на патогени от животни към хора под действието на две основни фактора. Първият е загуба на хабитат, която изтласква животните към земеделски райони, а другият - недостиг на храна заради климатичните промени, предава БТА.

"В момента вниманието на света е концентрирано върху това как да спрем следваща пандемия", каза в изявление Рейна Плаурайт, преподавател във факултета по обществено здраве и здраве на екосистемите в университета "Корнел". "За съжаление, опазването или възстановяването на природата рядко е част от дискусията".

Авторите на изследването установяват, че в годините, когато храната им е в изобилие, прилепите стоят в родните си гори, далеч от хората. При недостиг на храна прилепите се преместват по-близо до земеделските райони и хората, където могат да разпространяват и повече вируси.

#ковид пандемия #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »