ИЗВЪНРЕДНО! Започва ли Третата световна война? Руски ракети по грешка удариха Полша, двама загинали. Москва: Провокация

ИЗВЪНРЕДНО! Започва ли Третата световна война? Руски ракети по грешка удариха Полша, двама загинали. Москва: Провокация
A A+ A++ A

Руски ракети, изстреляни по Украйна са паднали погрешка на територията на Полша, има най-малко двама загинали, съобщи Би Би Си.

Полша е член на НАТО и граничи с Украйна, отбелязва медията. Експлозиите в Полша са следствие от масовата бомбардировка срещу украински градове от Русия по-рано днес, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свиква комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната "по спешност", съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер. Ракетите са паднали в град Пшеводов. Той не даде подробности за темите на срещата, а се ограничи само, че е "заради кризата".

Полиция, прокуратура и войници от армията вече са на място. Предполага се, че целта на ракетите вероятно е украинският град Лвов, който е на около 100 км южно от полския Пшеводов. Заблудените ракети са паднала на 65 километра в територията на Полша.

Че ударите са нанесени от руски ракети бе потвърдено от разузнаването на САЩ пред АП, съобщи "Евронюз".

Не можем да потвърдим тази информация, каза американският ген. Патрик Райдер от името на Пентагона. САЩ ще защитават всеки метър от територията на НАТО, добави той.

Неофициално от военното летище край Томашов Любелски са излетели военни самолети, обяви в туитър главният редактор на полското радио ЗЕТ Мариуш Джержевски.

Съгласно договорите на НАТО нападение срещу един съюзник от пакта се счита за нападение срещу всички страни от него, припомня британското издание.

Експлозиите дойдоха в ден, когато Москва започна нови ракетни атаки в Украйна в това, което Киев каза, че е най-тежката вълна от ракетни удари за близо девет месеца война. Повече от 100 ракети са били изстреляни по градове в цялата страна, поразявайки цивилни сгради и електроцентрали, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Москва: Твърденията за наши ракети в Полша са провокация

Изявленията на полски медии и официални лица, че руски ракети са паднали в Пшеводов в Полша са провокация. Това обяви руското Министерство на отбраната, съобщи ТАСС.

Целта на тези изявления е да се стигне до ескалация на обстановката. Не са нанасяни никакви удари в близост до границата на Украйна с Полша, твърди още официална Москва.

Според руснаците снимките от пораженията в Полша не отговарят на ракетите, които те са ползвали при днешните си удари.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"