ВИДЕО Протест след протеста блокираха София, синдикатите заплашиха с национална стачка

ВИДЕО Протест след протеста блокираха София, синдикатите заплашиха с национална стачка
Ани Петрова, БНР
A A+ A++ A

Протести на различни съсловия, имащи социални искания, блокираха центъра на София днес. Предстои и синдикално автошествие..

Първи излязоха хора с увреждания. Те протестират пред Министерския съвет на бул. "Дондуков" заради липсата на животоподдържащи лекарства в аптеките, както и на инсулин, и заради дългите периоди, в са лишавани от инвалидните си пенсии. Второто се случва заради правилата за извършването на медицинските експертизи в ТЕЛК. От изтичането на едно решение за определяне на степен на увреждане до излизането на новото решение изминават месеци, през които хората остават без инвалидните си пенсии.

Протестиращите настояват за съкращаване на срока от датата на изтичане на едно експертно решение до новото решение на 45 работни дни. Те настояват и за наличието на съпътстващи терапии.

В 11 часа започна друг протест: на жълтите павета пред Народното събрание. Той се организира от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за повишаване на доходите, приемане на бюджет за 2023 година (което би избегнало риска от замразяване на минималната заплата на сегашното ѝ ниво въпреки инфлацията), подкрепа на енергийно уязвимите хора в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните права на работещите - информира КНСБ. Мотото на акцията е "За повишаване на доходите и запазване на работните места".

Сред протестиращите има хора от цялата страна, включително медицински работници.

На трибуната са оратори от различни федерации, синдикати и съюзи, които членуват в КНСБ и КТ "Подкрепа" и които говорят за проблемите на работещите в различните сфери - от образование и здравеопазване, до транспорта и строителството.

Минути преди 12 ч. президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че акцията е "само началото", а работеща България има готовност да обяви национална ефетивна стачка.

След края на митинга, протестиращите ще се отправят на автошествие из ключови столични булеварди, а в 14.00 ч.

Президентът Румен Радев ще се срещне с лидерите на КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Заради протестната акция има сериозни затруднения в движението в столицата, включително и на наземния градски транспорт.

"Инфлацията стигна 18,7%. Това е официалната по статистика, но неофициално инфлацията е между 40 и 50, дори над 50%. Настояваме Бюджет 2023-та година да бъде внесен с всичките искания на КНСБ, най-вече за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на миниум 850 лева; Държавните предприятия и държавните структури са обвързани само и единствено с Бюджета", сподели протестиращ.

В протеста участват и структурите на КНСБ и "Подкрепа" в Българското национално радио. Протестиращи заявиха:

"От няколко години Бюджетът на БНР изобщо не е променян и в същото време на годишна база токът е 1 милион лева. Честотите, които са от новия договор, вече са с 20% нагоре, за тях плащаме 800 000 лева. Къде отиват парите за заплатите? Как ще се поддържа техниката? Как ще работят хората?", сподели служителка в БНР.




#протести #София #КНСБ #синдикати #по-високи заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници