Евродепутат: България изнася шпионски софтуер

Евродепутат: България изнася шпионски софтуер
A A+ A++ A

България, заедно с Кипър, беше посочена като основен износител на шпионски софтуер в Европа от докладчика на Анкетната комисия на Европейския парламент по скандала със следенето на граждани и политици, избухнал около израелската програма за подслушване "Пегас".

Нидерландският евродепутат София инт' Велд (група "Обнови Европа") представи във вторник в Брюксел заключенията си след седеммесечна работа, като заяви, че всички европейски държави използват шпионски програми.

"България и Кипър изнасят шпионски софтуер, Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти, а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Чехия е домакин на ежегодно изложение на шпионско оборудване. Нидерландия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства", заяви Инт Велд на пресконференция в Брюксел във вторник, цитирана от "Дневник".

Евродепутатът заяви, че разследването й е показало, че проблемът е особено опасен в Полша и Унгария, където шпионските програми "са интегрална част от системата, създадена да контролира и дори да потиска обществото".



#Пегас #шпионски софтуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"