Посланикът на Чехия Лукаш Кауцки: България има добри условия за развитие на ИТ и нови технологии #AmbassadorTalks

Посланикът на Чехия Лукаш Кауцки: България има добри условия за развитие на ИТ и нови технологии #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е поредният гост в поредицата от интервюта на Novinite: Ambassador Talks.

Чешкият посланик сподели с нас своята гледна точка относно какво може да предложи България на чехите и хората по света, които може би не виждат потенциала на страната ни и все още я свързват предимно с почивките по Черноморието.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

По традиция, взаимоотношенията на политическо и икономическо ниво между нашите две държави са на много добро ниво, нямаме нерешени въпроси от миналото и в много области имаме еднакви или сходни виждания. Това важи и в рамките на ЕС и НАТО, където като съюзници често съвместно подкрепяме ключови инициативи и предложения. Виждаме голям потенциал за задълбочаване на нашето сътрудничество в бъдеще, особено в търговията и инвестициите.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Бихме искали да засилим сътрудничеството и взаимните контакти на най-високо ниво, но и на работна основа в рамките на консултациите между отделните министерства. Важна част от изграждането на политически отношения са и контактите между парламентарните представители на двете страни, както и между регионите и общините. Въпреки че търговията между нашите държави расте всяка година, ние вярваме, че чрез засилване на сътрудничеството, особено в ключови сектори като отбрана, енергетика, транспортна инфраструктура, здравеопазване, железопътен транспорт и ИТ, можем да постигнем още по-добри резултати в полза на двете икономики

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

България има важно геостратегическо положение, принадлежи към ЕС и НАТО. В същото време тя е страна с голям икономически потенциал, популярна туристическа дестинация. Според мен е важно да използва този си потенциал.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

При срещите си с чешки компании, които биха могли да бъдат потенциални инвеститори в България, най-често споменаваме квалифицираната работна ръка, конкурентно атрактивните разходи за нейното използване, като цяло стабилната макроикономическа ситуация, благоприятното географско положение на страната, традиционната близост на двете държави, както и членството на България в ЕС. Що се отнася до по-конкретните препоръки, често споменаваме добри условия за развитие на ИТ и нови технологии благодарение на интересните Български стартъпи и инкубатори.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Повечето държави по света сериозно се занимават с подобряване на имиджа си и положителното брандиране. Разбира се, не казвам нищо ново - България трябва да се съсредоточи върху увеличаването на силните си страни, било то красивата и разнообразна природа, културно-историческото наследство, стабилността, която предлага членството в ЕС и НАТО, предстоящото членство в Еврозоната или преговорите за присъединяване към ОИСР. На конкретния пример с Чехия виждам, че все още има голям потенциал за по-голяма и по-добре таргетирана реклама на България, която повечето чехи все още свързват предимно с почивки на Черно море, което е само част от това, което страната може да предложи.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Както знаете, Чешката република председателства Съвета на Европейския съюз през втората половина на тази година, поради което основните ни дейности са свързани с тази ключова задача. Искаме да организираме три срещи на посланиците на ЕС тук, в София, преди края на годината, където да се срещнем с висши български служители, за да обменим информация и мнения относно текущите развития, както и позиции по важни ежедневни въпроси. Освен това, заедно с колегите от посолството ни в Скопие, подготвихме инициативата „Начини за разбирателство“ (Ways of Understanding), насочена към подобряване на отношенията и укрепване на сътрудничеството между България и Република Северна Македония, трите части на която се провеждат последователно в София, Скопие, Петрич и Струмица. Съвместно с Чешкия център в София сме подготвили много богата културна програма за този семестър не само тук в столицата, но и в други части на страната. Не оставяме настрана и стандартните събития като традиционния прием за националния празник и др.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Разбира се, пандемията от COVID-19 повлия на отношенията ни помежду си, както и с други страни. Честотата на контактите на официално ниво значително намаля, голяма част от бизнес срещите се преместиха в онлайн пространството, а чешките туристи са по-малко в сравнение с предишни години. От друга страна, основните предпоставки за стабилност и добро ниво на нашите отношения не са се променили и например пряката въздушна връзка между Прага и София беше една от двете въздушни връзки, които не спряха да работят въпреки пандемията. Твърдо вярвам, че тази глава и свързаните с нея ограничения са до голяма степен зад нас и че условията за развитие на двустранното сътрудничество отново ще бъдат благоприятни.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Бихме им препоръчали да намерят възможно най-много информация за Чешката република – независимо дали чрез българското посолство в Прага или чрез чешки институции, които могат да им помогнат чрез контакти с потенциални чешки партньори като CzechTrade или CzechInvest. Много полезен източник на специфична информация е например уеб порталът www.businessinfo.cz. За да се запознаете по-добре с пазарната ситуация, препоръчително е да участвате в някой от панаирите, организирани например от Brno Exhibitions или PVA Letňany в Прага. Разбира се, можете и да се свържат директно с нас за евентуална консултация.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Имам магистърска степен по съвременна история от Карловия университет в Прага. Преди да бъда назначен за посланик в България през 2019 г. бях пет години заместник-министър на външните работи. България може да се гордее с красивата си природа, особено с планините си, както и с редица красиви исторически градове, било то Пловдив, Велико Търново или Несебър. Що се отнася до храната, обожавам българското кисело мляко, което закусвам всеки ден и страхотната шопска салата.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Вълшебно разнородна страна.

Посланик Лукаш Кауцкизавършва Карловия университет в Прага с магистърска степен по съвременна история. В периода 2005-2006 г. е парламентарен сътрудник на заместник министър-председателя по икономическите въпроси в кабинета на правителството. След няколко години работа в частния сектор, от 2009-2010 г. той е ръководител на кабинета на члена на Европейския парламент. Година по-късно става председател на комисията на Градската асамблея в Прага, позиция, която заема до 2018 г. В продължение на една година между 2013 г. и 2014 г. той е съветник на министъра на външните работи по дневния ред на правителството. След това става генерален директор на кабинета на министъра в Министерството на здравеопазването. Между 2014 г. и 2019 г. Н. Пр. Лукаш Кауцки заема длъжността заместник-министър в чешкото министерство на външните работи. От 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в Република България. Женен е и има едно дете. Владее английски и немски език.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #Дипломатите Говорят #дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"