Военният министър: Решението за придобиване на още 8 F-16 е абсолютно адекватно и навременно

Военният министър: Решението за придобиване на още 8 F-16 е абсолютно адекватно и навременно
стопк кадър/Евроком - архив
A A+ A++ A

Решението за придобиване на още осем F-16 е абсолютно адекватно и навременно. Това коментира снощи в предаването „Панорама“ на БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. В петък Народното събрание прие проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет – втори етап.

За съжаление първият договор закъснява и това ни създава доста проблеми, добави той.

Това, че ще дойдат първите осем самолета, не означава, че ние ще можем да носим бойно дежурство с тях веднага. Необходимо е време да се приучат да летят на тези самолети, да ги използват, да придобият т.нар. първоначални бойни способности. От 2023 г. до 2028 г., 2029 г., та дори до 2030 г., би трябвало да има заместваща платформа, коментира Стоянов.

Според министъра има пропаст между нас и съюзниците ни по отношение на модернизацията и технологиите, които се използват. Тази пропаст трябва да се запълни по най-бързия начин, добави той.

Относно решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна Стоянов заяви, че Министерството на отбраната подготвя анализ, чрез който да се определи от кои способности България не може да се лиши.

„Не трябва да забравяме, че трябва да оставим въоръжение, което е необходимо за резервни части, тъй като в момента сме в процес по "канибализация", ние вземаме части от една техника, за да поддържаме друга“, обясни Стоянов.

Военният министър заяви, че имаме в повече боеприпаси.


#Димитър Стоянов #МО #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници