"Готвачът на Путин" може да се окаже обект на дело за 1 млрд. паунда

"Готвачът на Путин" може да се окаже обект на дело за 1 млрд. паунда
steepmen.ru
A A+ A++ A

Британска кантора в миналото е правила кампании за завеждане на колективни искове срещу диктатори като Александър Лукашенко и Муамар Кадафи. Сега тя иска да направи това и срещу руския олигарх Евгений Пригожин, известен с прозвището "готвача на Путин". Каква е причината?

Руският олигарх Евгений Пригожин е известен с близостта си до президента Владимир Путин. До такава степен, че е наричан "готвача на Путин". Причината е, че кетъринговата му фирма за известно време е била сред доставчиците на Кремъл.

В наши дни ролята на Пригожин в Москва обаче е много по-важна. Наскоро той призна, че е основател на частната военна компания "Вагнер", чиито бойци са изпращани в различни части на света като Украйна, Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали.

Именно участието на негови наемници в непредизвиканата руска агресия срещу Украйна е причината сега той да се превърне в обект на съдебно преследване.

Известна британска кантора обяви, че започва кампания на набиране на средства и ищци заради колективен иск срещу Пригожин във Върховния съд в Лондон.

За какво е искът?

Кантората McCue Jury & Partners иска да докаже наличие на престъпен заговор между олигарха, компанията му "Вагнер" и "военната машина на Путин", който цели всяване на страх сред украинското население.

"Не само войната на Путин сама по себе си е незаконна, но и методите, чрез които се води, са незаконни, включително целенасочени атаки срещу цивилни. "Вагнер" използват терористични методи, за да постигнат целите на Путин", заявяват адвокатите от британската кантора.

Според тях "това се потвърждава от многобройните им военни престъпления, включително изтезания , убийства и изнасилвания" от началото на пълномащабната война в Украйна на 24 февруари.

Самият Евгений Пригожин засега не е коментирал съдебния иск.

Какви може да са последствията?

От McCue Jury & Partners уточняват, че делото ще бъде финансирано чрез краудфъндинг - публично набиране на средства. Ако се присъединят достатъчно голям брой ищци и дарители, то може да се превърне в съдебен процес за обезщетение на стойност 1 милиард паунда (71 милиарда рубли).

Юристите твърдят, че искът може да промени отношението на света към използването на наемници като посредници на режими, "които се опитват да се дистанцират и да се скрият от обвинения в международни престъпления".

"Смятаме, че за първи път в историята частна военна компания е обект на дело за тероризъм, както и за заговор с държава а водене на незаконна война", казват още от британската кантора, допълвайки, че подобни искове срещу Пригожин и "Вагнер" може да бъдат заведени и в други държави.

През май старши партньорът в McCue Jury & Partners - Джейсън МакКю, обяви, че подготвя иск и срещу самия Владимир Путин за трилиони долари обезщетение за загубите от военната инвазия.

През 2011 г. юристът започна кампании във Великобритания за съдебно преследване на президента на Беларус Александър Лукашенко - за тормоз над опозицията, както и срещу либийския диктатор Муамар Кадафи - за свалянето на пътнически полет, организирано от либийските служби за сигурност. Съдбата на тези случаи не е оповестена.

Кой е Евгений Пригожин?

Руският олигарх Пригожин е сред санкционираните от САЩ и Европейския съюз (ЕС) заради ролята му във "Вагнер". Западът го обвинява и за финансиране на т.нар. "ферма за тролове". Това е руската "Агенция за интернет изследвания", която според Вашингтон е отговорна за намеса в президентските избори в страната през 2016 г.

В миналото Пригожин е водил дела срещу медии, разкрили връзките му с "Вагнер", сред които разследващият сайт "Белингкат", руският новинарски сайт "Медуза" и вече затворената радиостанция "Ехото на Москва".

Той отричаше, че е основател на частната военна компания допреди два месеца, когато компанията му "Конкорд" публикува негово официално потвърждение в тази посока.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", обяви Пригожин през септември.

Бизнесменът разказа, че е основал групата на 1 май 2014 г., за да изпрати бойци в украинския източен регион Донбас. Тогава там започна военен конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти след анексирането на Крим от Москва.

Малко след признанието се появи и видео, в което самият Пригожин набира затворници да се присъединят към "Вагнер" и да се бият в Украйна срещу опрощаване или намаляване на присъдите им. Тогава излезе информация, че по този начин са билио набрани над 1000 нови наемници.

На 30 октомври в Санкт Петербург дори се появи табела на фасадата на недовършения бизнес център на Пригожин "Морска столица" - "ЧВК Вагнер център". Пресслужбата на бизнесмена потвърди , че частната военна компания ще има офис там.

"Започва да прилича на Распутин"

В същото време той започна открито да критикува високопоставени руски военни, засилвайки впечатлението, че влиянието му в Москва все повече се засилва.

"Поне в публичното пространство той започва да прилича на Распутин от двора на Николай II. И мнозина сега мислят дали този човек е, да речем, следващият президент или фигурата, която може да влезе в най-високите сфери на политиката", коментира експертът от "Канеги център" Андрей Колесников пред телевизия Current time на Радио Свободна Европа.

Според анализатора в момента Путин неслучайно укрепва образите на "двама неформални или по-скоро отчасти формални лидери" - Пригожин и чеченският лидер Рамзан Кадиров.

"Очевидно Пригожин е много властолюбив. Това е много корав човек и в много отношения жесток. Той има отрицателна, дяволска харизма и в известен смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Но сега Путин има нужда от него в това му качество. Той му дава все повече и повече правомощия."

Рейтингът на Пригожин обаче все още не е измерван, за разлика от тези на военния министър Сергей Шойгу и на външния му колега Сергей Лавров, например, които са изключително популярни. За да стане разпознаваем, поне колкото тях, олиогархът трябва да направи нещо голямо, смята Колесников.

Източник: Свободна Европа

#Евгений Пригожин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »