Пак скандал в НС: ПП напуснаха правната комисия заради ГЕРБ

Пак скандал в НС: ПП напуснаха правната комисия заради ГЕРБ
стоп кадър - архив
A A+ A++ A

Представителите на "Промяната" в правната комисия на НС напуснаха заседанието й след скандал. Те питат закононарушение ли е разглеждането на законопроекти от депутати в този момент. "Най-вече в правна комисия трябва да се спазват законодателните норми. Не може да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателния процес", обясни след напускането на залата Милен Матеев от ПП.

Той се възмути, че ще се разгледат текстове, внесени в последния момент, в нарушение на поне 4-5 императивни алинеи от правилника на НС.

"Те задължават председателя на комисията да изпрати тези законопроекти за становища до правосъдното министерство и ресорните министерства, до граждански организации и т.н. Въобразяват си, че като вкарат като първа точка законопроект, на който ние държим, както и такива, свързани с Плана за възстановяване, на което също държим, ще ни направят съучастници в нарушението на законите", настоя Матеев. ПП обаче нямало да легитимират подобен подход.

Нарушение има спрямо законопроектите от народни представители, защото тези от МС идват със становища. Матеев подчерта, че няма законопроекти, които да са минавали през правната комисия в предното НС без становище.

ПП не искат да ходят на избори. "Нашата програма от 16 точки включва те да бъдат приети чрез законопроекти, които ще бъдат внесени. Трябва да бъдат приети всички текстове във връзка с Плана за възстановяване и бюджета за 2023 г. Тогава ще сме си свършили работата в това НС", подчерта Матеев. Всичко това обаче трябва да стане по законно установения ред.

На първото заседание на правната комисия в НС новоизбраният й председател Радомир Чолаков обясни, че имал идея да се започне с леки законопроекти, по които лесно може да се постигне консенсус. Той обаче се обърна към присъстващия министър на правосъдието Крум Зарков, който преди дни направил изявления, че държи на антикорупционното законодателство. "В изпълнение на вашето желание започваме с него. И понеже променям подхода от лекото към тежкото, прецених, че има 2 големи проблема, които всяват напрежение в българското общество - антикорупционното законодателство и Изборният кодекс. Няма смисъл непрекъснато да стоим в напрежение", обясни Чолаков.


#Продължаваме промяната #НС #Правната комисия #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"