Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис: Има възможности за увеличаване на износа на български продукти за Бразилия #AmbassadorTalks

Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис: Има възможности за увеличаване на износа на български продукти за Бразилия #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Днес България отбелязва Деня на народните будители. И по какъв по-добър начин да отбележим този културен празник от един приятен разговор с посланика на Бразилия у нас – Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис:

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Бразилия и България имат дълга история на ползотворно сътрудничество в различни области. Нашето посолство е създадено в София през 1961 г. и е все по-активно в укрепването на нашите политически, икономически и културни взаимотношения. Не много отдавна, за нас беше честта да приемем в Бразилия посещенията на президента Първанов през 2005 г., на премиера Борисов през 2010 г. и на президента Плевнелиев през 2012 г. и 2016 г. Гордеем се, че първата жена президент на Бразилия г-жа Дилма Русеф, е дъщеря на българин, роден в Габрово. Тя направи официално посещение в България през 2011 г., което значително допринесе за задълбочаване на вече братските ни отношения. Бразилия и България поддържат забележително ниво на взаимна подкрепа в международните организации по теми от взаимен интерес в глобалния дневен ред. Огромният потенциал на нашите търговски и инвестиционни отношения ще бъде допълнително стимулиран със създаването на двустранна икономическа комисия и бразилските инвеститори проявяват все по-голям интерес към българския пазар. Нашите културни взаимотношения включват отлично академично сътрудничество с Българския дипломатически институт, Софийския университет, където се предлагат курсове по португалски език на български студенти, и чрез наскоро установеното партньорство между нашия най-важен мозъчен тръст Fundação Getulio Vargas и УНСС. Отношенията между нашите народи се укрепват с присъствието на много български музиканти в най-важните ни оркестри и на бразилци в България, които се интересуват от забележителните български балетни и класически музикални академии. Също така, бразилските спортисти са много добре приети в българския спорт, включително във футболните ти волейболните отбори, академиите по жиу-джицу и организациите по капоейра. Бразилия също има голямо удоволствие да си сътрудничи с Българския антарктически институт и да съдейства за транспортирането на български учени до антарктическата база "Св. Климент Охридски".

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Има огромен потенциал за по-нататъшно увеличаване на нашите търговски отношения, като се има предвид огромният бразилски пазар, състоящ се от 215 милиона души с различни интереси. Голяма бразилска компания, която произвежда пластмасови контейнери, създаде клон в България, а много други проявиха интерес към българската икономика. Съществува и огромен потенциал за развитие в туристическия сектор предвид взаимното допълване на интересите. Богатите културни и исторически забележителности на България са привлекателни за бразилците, а тропическата среда на Бразилия е привлекателна за българските туристи.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

България е напълно интегрирана като активен член на най-важната международна организация, системата на ООН, както и активен член на Европейския съюз и НАТО. В най-новата история България се утвърди като страна, отворена за диалог и сътрудничество с целия свят, основана на универсалните ценности, залегнали в Устава на ООН. Освен това изключителните български личности като Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО, и Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, излъчват най-доброто от българския професионализъм и модерност.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои са най-важните предимства, които бихте посочили?

България е много привлекателна за инвеститорите, като се имат предвид стимулите за закупуване на имоти, освобождаване от данъци за определен период от време и квалифицирана работна ръка, която владее английски език, наред с други. България също така уважава правната база на Европейския съюз и е солиден мост към Балканския регион и целия пазар на ЕС.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България има уникални продукти, особено в областта на винопроизводството и козметиката с розово масло, които биха могли да бъдат популяризирани по-силно в международен план. Бразилия има огромен пазар с потребители, които се интересуват от проучване на нови продукти. Виждам много възможности за увеличаване на износа на български продукти за Бразилия. Посолството на Бразилия съдейства на български и бразилски бизнесмени, които се интересуват от по-нататъшно проучване на двата пазара.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Тази година отбелязахме 200-годишнината от независимостта на Бразилия. Организирахме поредица от събития, за да отбележим тази важна дата в историята на моята страна. Посолството на Бразилия организира няколко концерта на бразилски класически композитори в София. Най-забележителното е, че традиционния бразилски музикален жанр, наречен Шору (Choro), беше въведен за първи път в България. Групата Choronas пътува от Бразилия до София за 200-годишнината. Дори разширихме културните събития извън столицата. В Созопол се проведе концерт на изключителен бразилски пианист. Ще продължим да отбелязваме двестагодишнината с още повече събития преди края на годината. През ноември и декември в Националната музикална академия ще се проведат концерти на бразилски класически композитори. Работим и върху стартирането на превода на португалски на „Дневниците на цар Фердинанд“, в които той разсъждава върху бразилската фауна и флора по време на учебно пътуване до Бразилия през 1927 г.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Ограниченията, наложени от пандемията, бяха пречка за приемането на мисии от Бразилия, но дневният ред се придвижи чрез видеоконференции. Въпреки трудностите важна делегация посети България за изложението за отбранителна техника „Хемус“ през 2020 г. Също така изключителния бразилски пианист Пабло Роси изнесе концерт в София през 2021 г. а през декември очакваме делегация от щата Сеара в контекста на установяването на споразумение за побратими (sister-cities) градове със София.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Посолството на Бразилия е отворено да съдейства на всички, които се интересуват от развиване на бизнес с Бразилия. Ние сме готови да помогнем при идентифицирането на партньори в областите, които представляват интерес, предоставяйки необходимата информация и улеснявайки комуникацията, ако е необходимо.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Връчих акредитивните си писма на Негово превъзходителство г-н Румен Радев, президента на България, през януари 2020 г. Непосредствено преди пристигането ми в България бях 5 години посланик на Бразилия в ЮНЕСКО. Преди да служа във Франция, бях в град Бразилия, където последните ми две позиции бяха директор по европейските въпроси и заместник-секретар по политическите отношения, като се занимавах главно с БРИКС. Като кариерен дипломат служих в Азия, Европа, Африка и Латинска Америка. По време на работата ми в ЮНЕСКО бях заместник-председател на Комитета за световно наследство и в това си качество се запознах с многото забележителни български културни и природни обекти, включени в Списъка на световното наследство. Затова с особено удоволствие посетих Рилския манастир, Созопол, Несебър и парк Пирин, наред с много други забележителни исторически места във вашата красива страна. Имах удоволствието да се насладя и на красивите ви плажове на Черно море и страхотните ви ски курорти в Банско и Боровец.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Трите думи ще бъдат: АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ. Това е страна с прекрасна природа, забележителна история и култура, изключителни културни обекти и топли и гостоприемни хора. В България се чувстваме като част от едно семейство.

Посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Реис е кариерен дипломат, завършила Бразилския дипломатически институт, след като завършва бакалавърската си степен по социална комуникация в Университета на Бразилия. В момента тя е посланик в България и Северна Македония, след като е служила в Париж в продължение на пет години. Посланик Фонтенеле Рейс е служила в страни на пет континента, а в родната си Бразилия е заемала позициите на заместник-секретар по политическите въпроси и генерален директор по европейските въпроси. Сред нейните академични признания са курсът за висше образование в Бразилската дипломатическа академия (докторска дисертация за бразилско-японските отношения, публикувана на португалски, японски и английски); магистърска степен по международни отношения в Centro Studi Diplomatici e Strategici в Рим (Италия, 2002 г.); и докторска степен. по международни отношения и дипломация в École des Hautes Études en Relations Internationales (Париж, 2016 г.). Тя е автор с богата библиография и владее шест езика. Получила е високопоставени отличия от Бразилия, Франция, Италия, Дания, Холандия, Светия престол, Япония и Аржентина.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #Дипломатите Говорят #дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »