Витанов: Оставете атовете Ковид и Грип да се ритат и се пазете

Витанов: Оставете атовете Ковид и Грип да се ритат и се пазете
A A+ A++ A

Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува своя прогноза за развитието на вълната от COVID-19 до Коледните празници.

„Върви изясняване на отношенията между Ковида и други вируси. Очакванията са това допълнително да забави разпространението на Ковида през есенно-зимния период за 1 месец. Това няма да позволи на вълната да се вдигне високо. До коледните празници. Здравната система се очаква да се справи”, смята математикът.

По думите му битката между COVID-19 и грипа дори води до леко понижаване на заболеваемостта. И през ноември се очаква болниците да не се напълнят, прогнозира Витанов.

“14-дневната заболеваемост днес е 119.24 на 100 000. Пак спад тук. Грипът забавя Ковида. Очакваното забавяне е 1 месец, което означава, че Ковид вълната няма да има време да се вдигне високо, така че да да има големи проблеми в здравната система и да не развали Коледните празници”. Това изчислява математикът и съветва: „Пази се народе и си стягай полека Коледните празници”.

“Базовото репродуктивно число днес е 1.06. Над 1.00 е. Разширяване на заразата. Ковидът не се дава и грипът не е достатъчно силен, за да го тръшне бързо. Отиваме на очаквания изход от схватката Ковид-грип за тази година - тази зима никой от тях няма да тръшне другия”. Така Витанов описва символично ситуацията.

И още от анализа му на битката между COVID-19 и грипа: “Индексите на дифузното разпространение поспаднаха, но не отидоха към нула. Грипът тази година се представя по-добре в сравнение с предишните две, когато беше отвят от Ковида. Тази година грипът забави Ковида, но не можа да го тръшне. Очаква се съсъществуване на двата вируса, което е добре за нас и за мен – сценарият “Празни болници” ще си остане стабилен и през ноември, не се очаква да имаме проблеми с коледните празници”, прогнозира математикът.

И заключва: „Просто се пазете и внимавайте. Спокойно, ще минем през есенно-зимната вълна. Ковидът отслабва – в предните години разкарваше грипа за нула време, сега вече не може да се справи тъй бързо. Оставете атовете Ковид и Грип да се ритат. Пазете се, не се навирайте, където се ритат”.

#Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"