Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско оръжие, твърди дипломат

Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско оръжие, твърди дипломат
стоп кадър
A A+ A++ A

Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско оръжие и това, което се обсъжда в момента е един политически акт, който с нищо няма да промени фактическата обстановка.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и експерт по сигурността Любомир Кючуков.

Оръжието очевидно не е директно отправено към Украйна. Въпреки това, то би имало и своите практически измерения.

Става дума за цената, защото когато говорим за помощ очевидно не е сделка за покупко-продажба. Военната помощ на САЩ става от порядъка на 27 млрд. долара. България не дава директно финансова помощ, а участва чрез финансирането на т. нар. Европейски инструмент за мир, който служи за въоръжаване.

Другият аспект е какви са пътищата за излизане от кризата. Дали това е чрез продължаване на войната, защото трудно може да се каже, че въоръжаването е стъпка към мира. И дали има алтернативен, политически път за решаване на конфликта.

Това, което Зеленски каза е целта – отвоюване на териториите, окупирани от Русия. До тази цел може да се стигне по два пътя – военен и политически. Нито един от тях не гарантира крайния успех. Но от гледна точна на цената, военният път е много по-тежък. Така че би следвали да се търси политическия път за решаване. Рано или късно ще се стигне до него. Въпросът е, че когато е късно ще са изконсумирани всички негативи от войната.

В момента няма политическа воля за търсене на политическо решение от нито една от страните.

Няма никаква възможност анексията на украински територии да бъде призната както от Украйна, атака и от целия свят. Дори и страните, които се отнасят по-резервирано към осъждането на Русия,също еднозначно заявиха, че няма да признаят анексията. Най-малкото, защото в повечето страни има подобни малцинствени или сепаратистки проблеми и подобен прецедент би бил проблем и за тях.

Все още няма основание да се смята, че някой би тръгнал съзнателно към употреба на ядрено оръжие. Големият проблем е, че това влиза в нашето съзнание като възможност.

Прогнозата на Кючуков е за война, на която не се вижда краят.

Източник: Euronews Bulgaria

#Любомир Кючуков #българско оръжие #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"