Радев: Пиринският край е символ на стремежа към свобода и защита на българщината

Радев: Пиринският край е символ на стремежа към свобода и защита на българщината
Кети Тренчева/БНР - Благоевград
A A+ A++ A

Пиринският край е символ на стремежа към свобода и защита на българщината, на ясен отпор към опитите за обезбългаряване на този прекрасен край на България. Несправедливият Берлински конгрес остави македонските българи отвъд граничната бразда на Родината, но не сломи техния дух и тяхната вяра.

Това заяви в словото си президентът Румен Радев, който присъства на тържествата по повод 110-тата годишнина от освобождението на Петрич, предаде БНР.

"Свободата на Пиринска Македония се превърна в щит за местното население, в спасения от насилственото обезбългаряване, от погромите върху българското самосъзнание и родова памет, в щит срещу жестоко налаганите чужди доктрини, които имаха една цел - да заличат всичко българско".

Държавният глава подчерта изключително важната роля на хората от Пиринска Македония и днес, когато, по думите му, опитите за присвояване на българската история и провокации продължават:

"Днес вашият край продължава да бъде крепост на българщината, на родолюбието, на историческата истина, от която все така се нуждаем и днес. Тук все така пламенно се отстояват честта и достойнството на македонските българи, на техните вековни традиции и каузи".


# Румен Радев #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"