Ивета Чернева: Републиканците ще спечелят Междинните избори – Тръмп ще се завърне

Ивета Чернева: Републиканците ще спечелят Междинните избори – Тръмп ще се завърне
A A+ A++ A

Авторът и анализатор, Ивета Чернева, коментира тазгодишните Междинни избори в САЩ, ексклузивно за Novinite.com:

За нашите читатели, които може би не знаят, можете ли да обясните какво се случва по време на Междинните избори в САЩ и защо те са важни?

Междинните избори до голяма степен са проверка на партията, която в момента държи центровете на властта в правителството на САЩ – президентството, Сената, Камарата на представителите и управлението на щатско ниво, като например губернаторите.

Ако съществува правило в политиката на САЩ, това е тенденцията, че опозицията печели междинните избори. В този случай демократите държат президентството, Камарата и Сената в продължение на две години и затова сега Камарата и Сенатът са на път да се обърнат и да станат „червени“, т.е. под контрола на републиканците.

Подобна промяна е от изключително значение, защото в политическата система на САЩ президентът силно се нуждае от подкрепата и мълчаливото съгласие на Камарата и Сената, за да може да постигне нещо. През последните две години президентът на САЩ Джо Байдън успя да прокара законодателство, подкрепено от Камарата на представителите и Сената. Сега, всичко това е на път да се промени.

Кои са оспорваните щати и какъв е шансът на републиканците да вземат Сената?

Републиканците ще поемат контрола над Сената с малка разлика. Те трябва да обърнат само един щат, за да получат този контрол, който в момента е разделен между републиканци и демократи.

Надпреварата за сенатското място в Джорджия ще бъде много напрегната. Ето защо се забелязва, че повечето пари се харчат точно за този щат. Сенаторът от Демократическата партия, Рафаел Уорнок, вече е похарчил над 60 милиона щатски долара, което го прави най-големият разточител на средства за кампанията на тези изборите.

Уисконсин и Пенсилвания, които бяха спечелни от президента демократ Байдън през 2020 г., също са изправени пред много напрегната надпревара.

Невада също е оспорван щат, като първият латиноамерикански кандидат за сенатор от Демократическата партия се опитва да задържи мястото си. В Аризона също ще бъде интересно.

Кои според вас са най-важните вътрешни проблеми, които Междинните избори могат да засегнат?

Икономиката, инфлацията и цените на бензина са най-важните теми, чрез които републиканците ще спечелят Камарата и Сената. Това са проблеми , в които много американци видяха Байдън като провалящ се.

Абортът се надценява като тема от голяма важност; това няма да наклони достатъчно везните, за да даде на демократите тласъка, от който се нуждаят, за да спечелят.

Как тези избори ще повлияят на настоящите геополитически проблеми, пред които са изправени САЩ?

Според мен основната външнополитическа тема, която ще бъде повлияна от Междинните избори, е войната в Украйна. Това е един аспект, където подновеният републикански контрол ще има значение. Финансирането за Украйна може да бъде намалено, ако републиканците овладеят Камарата на представителите и Сената. В момента европейските политици се тревожат какво ще се случи с подкрепата за Източноевропейската страна, ако републиканците спечелят Междинните избори.

Миналата седмица лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти (Р-Калифорния) каза, че Камарата, контролирана от републиканците, няма да продължи да финансира с „празни чекове“ Украйна. Това предизвика тревоги както в Киев, така и в европейските столици. Ако републиканците спечелят, Украйна не може да продължи да разчита на САЩ по същия начин. Досега Украйна е получила 93 милиарда долара военна и хуманитарна помощ, повечето от които идват от правителството на САЩ. Американците обещаха над 60 милиарда долара за Украйна. Мащабът на финансирането вероятно ще се промени, след като републиканците поемат управлението на Камарата.

Традиционните опасения за националната сигурност на републиканците са свързани с икономическата рецесия и безопасността на границите. Републиканците няма да продължат да пишат "празен чекове", както се изрази Маккарти. САЩ няма да имат много да харчат за Украйна в сравнение с финансирането за охрана на границата, например – въпрос, който ще получи приоритетно третиране, след като „червената“ победа. Републиканският сенатор Ранд Пол призова за създаване на пост - генерален директор, който да наблюдава къде отиват парите за Украйна, докато някои републиканци, кандидатстващи за Сената, като кандидатите на Тръмп, открито заявиха, че не ги е грижа за финансирането и подкрепата на Украйна във войната срещу Русия. Напрежението е по линията на традиционните републиканци и републиканците на Тръмп. Кандидатите на Тръмп ще окажат натиск за съкращаване на финансирането за Украйна и за мирни преговори с президента Путин, а точно кандидатите на Тръмп са тези, които ще надделеят в Междинните избори.

Какви роли ще изиграят Доналд Тръмп и Джо Байдън на тези избори?

В момента бившият президент Доналд Тръмп има надмощие в накланянето на везните в едната или другата посока. Ефектът „Тръмп“ се отнася до факта, че когото Тръмп избере - печели. Такъв беше случаят на Първичните избори, когато републиканците предварително избраха кои ще бъдат кандидатите срещу демократите. Бившият президент Тръмп избира победителите. Това е моето впечатление. Президентът Байдън няма такъв ефект на избори.

Наскоро Тръмп и компания регистрираха супер PAC (Political Action Committee/Комитет за политически действия), наречен Make America Great Again (MAGA), което е мотото на Доналд Тръмп. Бившият президент Тръмп чака да минат Междинните избори, за да обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. Тръмп все още е достатъчно могъщ, за да избира своите печеливши коне.

Каква е вашата прогноза за тези Междинни избори?

Републиканците, особено кандидатите на Тръмп, ще спечелят, като поемат контрола върху Камарата на представителите и Сената – ще последва „червена“ победа. Това ще обърне политическата атмосфера в страната. Републиканците ще прекроят много от политическите процеси. Комисията, разследваща атаката от 6 януари например ще изчезне. Много неща ще се променят. Ще станем свидетели на завръщането на Доналд Тръмп.

Още от Ивета Чернева:

The US Midterms are a Referendum on Trump

The US Midterms: Republican Control means more Focus on Eastern Europe

#САЩ #САЩ Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"